Gastro: Pivski kvasac - eliksir zdravlja i vitalnosti

0
Upotreba pivskog kvasca datira još od pre nove ere, a pored toga što je nazaobilazna asocijacija za pivo i testo, on proizvodi veliki niz pozitivnih efekata po čovekovo zdravlje.
Foto: Shutterstock, Promo
Foto: Shutterstock, Promo

Pivski kvasac jeste gljivica Saccharomyces cerevisiae, koja se koristi u proizvodnji piva ili za dizanje testa. Procesom prerade sirovog pivskog kvasca dobija se odgorčen inaktivisan suvi pivski kvasac, koji predstavlja supstancu bogatu hranljivim sastojcima. Ukoliko posegnemo za biološkim objašnjenjima, nalazimo da su kvasci jednoćelijski mikroorganizmi iz one grupe gljiva koja pretvara šećere u ugljen dioksid i alkohol i pripadaju grupi mikroorganizama. Njegova ćelija vidljiva je isključivo mikroskopom. Kvasac koji nazivamo pivskim, takav epitet dobio je zahvaljujući činjenici da se, pre nego što su se ljudi upoznali sa njegovim lekovitim svojstvima, koristio isključivo za pravljene piva. Danas se on upotrebljava za prvaljenje hleba i različitih napitaka, a njegovo spominjanje zabeleženo je još u periodu pre nove ere, kada je nazivan božanskim lekom.

Oblici i vrste

Krem-kvasac jeste onaj koji se upotrebljava u velikim pekarskim pogonima i ne koristi se u domaćinstvima. Ovakav tip kvasca korišćen je još u 19. veku i to u polu-tečnom stanju. Aktivni suvi kvasac je pogodan za upotrebu u domaćinstvima i sačinjen je od grubih duguljastih granula. Njegove ćelije su mrtve i aktiviraju se hidratacijom. Smatra se oblikom kvasca koji je najosetljiviji na toplotne promene pri kulinarskoj upotrebi. Pekarski suvi kvasac proizvodi se iz posebno biranog soja kvasca koji je prilagođen tehnološkom postupku vrenja, sušenja i pakovanja. Njegova proizvodnja započeta je za vreme Drugog svetskog rata, u nameri da se proizvede kvasac koji ne zahteva neke posebne uslove skladištenja i koji će brzim rastom znatno umanjiti vreme pečenja.  Brzorastući kvasac je zapravo podvrsta instant pekarskog suvog kvasca koji osigurava veće količine ugljen dioksida kako bi se postiglo brže bujanje testa u što kraćem vremenskom intervalu. Ovaj tip kvasca umanjuje potencijal ukusa kod gotovog proizvoda, zbog čega kuvari neretko kritikuju. Kvaščeve pahuljice su zapravo mrtve ćelije kvasca koje se prodaju isključivo kao dodatak ishrani. Pekarski sveži kvasac u potpunosti odgovara potrebama proizvodnje hleba, peciva, kolača i drugih proizvoda u savremenim pekarama i domaćinstvima. To je zaravo supstanca krem-kvasca, iz koje je odstranjena gotovo sva tečnost. Odlično podnosi niske temperature, pa može da se koristi smrzavanja testa.

Za lepotu i zdravlje

Pivski kvasac predstavlja riznicu hranljivih sastojaka, belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligolemenata i vitamina, pa se tako može govoriti i o brojnim pozitivnim efektima koje izaziva po čovekovo zdravlje. Pored velike količine vitamina B, sadrži i selen koji usporava starenje, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin, koji eliminiše štetne materije. Kao prirodni regulator holesterola, smatra se da je pivski kvasac najefikasniji u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom. Koristi se i u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Boljitak koji pivski kvasac izaziva kod pripadnica nežnijeg pola jeste taj što je utvrđeno da njegovo konzumiranje ublažava predmenstrualne i tegobe u menopauzi. Još jedan od epiteta koji se neretko dodaju pivskom kvascu jeste da je on prirodni antibiotik. Ovakva informacija potkrepljena je činjenicom da ovaj sastojak kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče efekat korisnih bakterija za dobar rad creva. Nutricionisti tvrde da samo jedna supena kašika pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma. Poznato je i da se pivski kvasac navodi kao glavni sastojak pojedinih hranljivih maski za negu ženskog lica. Jedan od najučestalijih recepata za ovakav tretman jeste da se jedna kašičica kvasca razmuti u isto toliko mleka i zatim nanese na lice. Pored toga, ustanovljeno je da ovahj mikroorganizam pomaže u lečenju akni, ekcema i drugih kožnih obolenja, kao i da jača zube, kosu i nokte.

Bad Copy

Članovi domaćeg hip-hop sastava Bad Copy do te mere vole da uživaju u ispijanju piva da su se u jednoj od svojih pesama zapitali da li je ovaj napitak važniji od ljubavi. Ajs Nigrutin, Skaj Vikler i Timbe pivo vide kao nezaobilazan deo svakog druženja, dok ispijanje ovog pića navodekao jedan od svojih hobija.

Recept: Domaći hleb

Vreme pripreme: 60 minuta // cena: 100 dinara // osobe: 4

Sastojci:

1 kg brašna

45 grama svežeg kvasca

5 dl mlake vode

Jedna kašika soli

Jedna kašika putera

Način pripreme:

U mlakoj vodi potrebno je razmrviti kvasac i ostaviti ga 10 minuta da naraste. Brašno prosejati, napraviti udubljenje pa dodati jednu kašiku soli i isto toliko putera i nadosli kvasac. Tu smesu zamesiti i ostaviti da naraste 30 minuta. Kada testo naraste, premesiti ga i oblikovati po zelji, pa ređati u podmazani pleh i ostaviti da nadođe 30 minuta. Nadošli hleb potrebno je peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni celzijusa dok ne porumeni. Da biste dobili tanku koricu, premažite hleb uljem, dok je još vreo.

Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker