sve što treba da znate

Kardiolog objašnjava kako jaja utiču na srce i krvni pritisak: Koliko je previše, da li jesti samo belance i sa čime?

0

Za dug i zdrav život jedan od ključnih faktora na koje treba obratiti pažnju je kontrola krvnog pritiska, naročito kako starimo. Važan deo regulacije pritiska je pažljivije planiranje jelovnika, a jaja su jedna od stavki koja često izaziva nedoumice.

Jaje je izuzetno hranljiva namirnica
Jaje je izuzetno hranljiva namirnicafoto: PhotoJuli86/Shutterstock

Vrednost krvnog pritiska u velikoj meri se mogu regulisati pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i, kada je to neophodno, terapijom.


Osnovna pravila ishrane koja čuva zdravlje srca većini su poznata, pa tako znamo odavno da masne prerađevine poput slanine i kobasica nisu dobar izbor, naročito za doručak, dok bi gazirana pića, uključujući dijetalne varijante, trebalo svesti na minimum.


Preporučuju se ishrana bogata antioksidansima, voćem, povrćem i biljnim proteinima, jer takav jelovnik dokazano ima pozitivan efekat na srce, dok preteran unos crvenog mesa može imati suprotan učinak, piše Parade.


Ipak, postoje namirnice čiji efekti na krvni pritisak i zdravlje srca većini nisu sasvim jasni, a na vrhu liste takve hrane su jaja. Tako mnogi nisu sigurni da li osobe s povišenim krvnim pritiskom treba da jedu samo belance ili je celo jaje bezbedno.

 

Jaje je izuzetno hranljiva namirnica koja sadrži visokokvalitetne proteine (6g po jajetu), esencijalne vitamine (A, D, E, B-kompleks: B2, B5, B12) i mineralne (selen, fosfor, gvožđe, cink) materije, kao i holin za mozak, lutein i zeaksantin za oči, te zdrave masnoće.
Jaje je izuzetno hranljiva namirnica koja sadrži visokokvalitetne proteine (6g po jajetu), esencijalne vitamine (A, D, E, B-kompleks: B2, B5, B12) i mineralne (selen, fosfor, gvožđe, cink) materije, kao i holin za mozak, lutein i zeaksantin za oči, te zdrave masnoće. foto: Zamrznuti tonovi/Shutterstock

Uticaj jaja na zdravlje srca i pritisak


Ljubitelji jaja mogu da odahnu – nema potrebe za potpunim izbacivanjem ove namirnice iz jelovnika.


Dr Debora V. Sandlof, direktorka Programa za žensko srce i krvne sudove u okviru zdravstvene mreže "Lehigh Valley Health Network", ističe da jaja imaju čak i mesto u ishrani koja čuva zdravlje srca, pod uslovom da se konzumiraju umereno.

Kod osoba sa hipertenzijom, umeren unos, do jednog jajeta dnevno, smatra se bezbednim u okviru zdrave ishrane – navodi dr Sandlof i dodaje da se zdravstvene prednosti jaja najviše ispoljavaju kada su deo uravnoteženih režima ishrane, poput DASH ili mediteranske dijete.


Posebno naglašava da je kombinacija u kojoj se jaja jedu od presudnog značaja. Najbolji efekti se primećuju kada se jaja kombinuju s povrćem, voćem i integralnim žitaricama, dok je unos prerađene hrane i crvenog mesa ograničen, objašnjava ona.

 

Ishrana kod hipertenzije je veoma važan faktor prilikom lečenja
Ishrana kod hipertenzije je veoma važan faktor prilikom lečenjafoto: Shutterstock / fizkes

Drugim rečima, jaja uz slaninu ili kobasicu nemaju isti efekat na srce i pritisak kao kajgana s paradajzom, paprikom i mladim sirom.


Koliko jaja je previše?


Za osobe sa visokim krvnim pritiskom konzumacija dva ili tri jajeta dnevno se ne preporučuje već je bolje ograničiniti to na jedno jaje.


Međutim, kod zdravih osoba ova količina obično ne predstavlja problem. Studija objavljena 2025. godine u časopisu Proceedings of the Nutrition Society pokazala je da konzumiranje dva jajeta dnevno ne povećava LDL („loš“) holesterol, ukoliko je ishrana generalno siromašna zasićenim mastima.


Zaključak stručnjaka je jasan – nijedna pojedinačna namirnica neće uticati potpuno pozitivno ili sasvim negativno već je bitno kako se ona uklapa u celokupnu ishranu. Ako se jaja jedu umereno i u okviru zdrave ishrane, nema razloga za strah od povećanog rizika po srce.

 

Belance se prvenstveno sastoji od oko 90% vode u kojoj oko 10% čine proteini
Belance se prvenstveno sastoji od oko 90% vode u kojoj oko 10% čine proteinifoto: iva/Shutterstock

Uticaj jaja na krvni pritisak


Prema rečima dr Sandlof, efekat jaja na krvni pritisak je uglavnom neutralan, a u nekim slučajevima čak i blago povoljan.


Većina dostupnih dokaza pokazuje da umeren unos, do jednog jajeta dnevno, ne dovodi do značajnog porasta krvnog pritiska, a ponekad se povezuje i s nižim vrednostima. Ipak, sve zavisi od opšteg zdravstvenog stanja i načina ishrane – kaže ona.


Meta-analiza iz 2020. godine, objavljena u listu Current Hypertension Reports, u kojoj su analizirani podaci 748 pacijenata, pokazala je da konzumacija do tri jajeta dnevno verovatno nema značajan uticaj na krvni pritisak.

Samo belance ili celo jaje?


Razlika između belanceta i celog jajeta, kada je reč o krvnom pritisku, nije velika.


Holesterol je glavni faktor preko kojeg celo jaje može uticati na zdravlje srca. Kada govorimo o krvnom pritisku, istraživanja ne pokazuju jasnu prednost belanceta u odnosu na celo jaje, jer većina studija analizira unos celih jaja – objašnjava dr Sandlof.

 

Jaje snabdeva organizam skoro svim neophodnim hranljivim sastojcima, a belance je bogato proteinima, dok žumance sadrži većinu vitamina, minerala i masti.
Jaje snabdeva organizam skoro svim neophodnim hranljivim sastojcima, a belance je bogato proteinima, dok žumance sadrži većinu vitamina, minerala i masti. foto: Shutterstock/Tetiana_Didenko

Osobe s povišenim holesterolom mogu da imaju koristi od konzumiranja belanaca, budući da ona ne sadrže holesterol, dok jedno žumance ima oko 186 mg holesterola. S druge strane, kod ljudi bez problema s holesterolom preporučuje se celo jaje, jer žumance pruža važne hranljive materije poput holina, folata, vitamina D i vitamina B kompleksa.


U krajnjoj liniji, sve se svodi na ravnotežu jer kada je ishrana prilagođena zdravlju srca i jaja se konzumiraju umereno, nije neophodno da ih izbegavate.

 

BONUS VIDEO

Kardiolog: Pre 15 godina je bilo lakše ostaviti cigarete nego sada

 

makonda-tracker