lekovito

Dobar za SRCE, krvotok i pomaže kod PROBLEMA sa snom: 3 načina kako da konzumirate GLOG koji je ČUDO za vaš organizam

0

Doneće zdravlje vašem telu i preporodićete se zbog njegovog dejstva. 

foto: Shutterstock/Tatiana_Pink
foto: Shutterstock/Tatiana_Pink

 

Fantastičan dar prirode jeste glog koji pripada porodici ruža. On je najpre dobar za srce, a stimuliše i krvotok. Kako se navodi on poboljšava prokrvljenost i dobar je za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme. 

 

 

Takođe glog pomaže i kod anksioznosti, umora, problema sa spavanjem i kada nemate energije. 

 

Glog se stručno naziva Crataegus laevigata i u sebi sadrži puno flavonoida koji fantastično utiče na kardiovaskularni sistem. U prodaji postoje kapi, tinkture, sirupi, ekstrakti od gloga i sušene bobice, ali vi sami možete da ih skupite i sve to lako sami da napravite

 

Kapi od gloga konzumirajte sa malom kašikom meda, a sirup možete da upotrebite kao sok, preliv za palačinke i sladoled. Tinktura je najbolja za zdravlje srca, a tonik od gloga se dobro slaže i sa mnogim drugim biljnim tonicima, ojačava njihov pozitivni uticaj na organizam. Ukoliko spremite sirup, u frižideru možete da ga čuvate šest meseci, piše Kurir. 

 

Glog
foto: Shutterstock / Rui Elena

 

  • Čaj

 

Ako bi pripremali čaj to možete uraditi od listova ili od samog ploda. Možete ga zasladiti sa medom, pa ga konzumirati gutljaj po gutljaj. Plodove možete ugnječiti, a zatim ostavite osam sati u gladnoj vodi, a nakon toga prokuvajte i ocedite. 

 

Dnevna doza je dve do 3 šolje. 

 

 

  • Tinktura

 

Ako imate plodove i cvetove gloga, možete napraviti i tinkturu.

 

20g prelijte sa 100 ml sedamdestoprocentnog alkohola, treba da ostavite 5 cm slobodno od nivoa tečnosti do ruba tegle. Pritisnite bobice da bi stalno bile potopljene. Posle nekoliko nedelja tinktura je spremna za upotrebu.

Ako tinkturu pravite sa jabukovom sirćetom, prilikom pripreme ne stavljajte metalne poklopce na teglu i ne upotrebljavajte posude od metala.

 

Za poboljšanje zdravlja, tinkturu koristite četiri nedelje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tony Kirkham (@kirkham_tony)

 

  • Liker za srce

 

U flašu sa širim grlićem sipajte 300 g gloginja i 150 g šećera. Nalijte votku do vrha i stavite na prozorsku dasku. Liker treba da odstoji najmanje šest nedelja, da se svaki dan oromućka, a potom ga procedite u drugu flašu.

 

Kako bi sprečili srčane probleme, morate preporučuje se da popijete svakodnevno po čašicu likera.

 

Naponema: ako uzimate neke lekove za srce, obavezno se za sve od gorenavedenog konsultujte sa lekarom. 

 

 

 

 

makonda-tracker