da li ste znali?

MEDITERANSKI ZAČINI KOJE MOŽETE ZASADITI U SVOM DVORIŠTU: Leče mnogobrojne tegobe, štite organizam i ukusni su!

0

Za sađenje u posudice odaberite one koje ćete stvarno koristiti, poput ruzmarina, bosiljka, tamijana ili mente.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mediteranski začini koje možete uzgajatii kod kuće će obroku dati svežinu i ukus, ali imaju i mnoge zdravstvene dobrobiti.

 

Za sađenje u posudice odaberite one koje ćete stvarno koristiti, poput ruzmarina, bosiljka, tamijana ili mente.

 

Ruzmarin je izvrstan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i magnezijuma. Od vitamina odličan je izvor vitamina C i folne kiseline, a dobar je izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina B5.

 

Bosiljak je bogat vitaminima K i A, kalcijumom i kalijumom, a odlično pristaje salatama i sosevima od paradajza. U Indiji su bosiljak njegovali kao simbol dobrodošlice, a u ajurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za lečenje mnogih bolesti - dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.

 

bosiljak
foto: Profimedia

 

Ova začinska biljka pruža zaštitu i od infekcija - istraživanja su pokazala da unos bosiljka za 20 posto povećava proizvodnju antitiela koja se bore protiv infekcija. Zbog toga stručnjaci sve više istražuju ulogu ulja bosiljka kao prirodnog antibiotika. Od davnina su poznata i lekovita svojstva tamijana, koji se danas najviše upotrebljava za lečenje anemije, groznice, probavnih smetnji i mamurluka.

 

A menta je lekovita biljka koja suzbija upale i infekcije, jača imunitet, pomaže kod astme i alergija jer smanjuje neugodne simptome alergije na polen. Odlična je i kod varenja te ublažava stres. Ova biljka ima diuretičko delovanje te ubrzava metabolizam, što na kraju pomaže u procesu mršavljenja. Bogata je i gvožđem.

 

nana, menta
foto: Profimedia

Čaj od ružmarina koristi se kod nadutosti i usporene probave, reumatskih tegoba te problema sa žuči. Podstiče izlučivanje mokraće i blagotvoran je za jetru. Učinkovit je i u borbi protiv bakterija (Staphylococcus, Streptococcus) te gljivica.

 

Bosiljak

 

Otvara apetit, podstiče varenje, ublažava grčeve, a jednako se koristi za rešavanje problema nadutosti, gasova, mučnine ili zatvora. Prokuvana voda s bosiljkom umiruje bolno i upaljeno grlo.

 

Tamijan

 

Naziv tamijan dolazi od grčke reči ‘thymon’, što znači hrabrost. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tokom PMS. Timijan deluje protiv svih vrsta kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.

 

Menta

 

Ako se prehladite ili dobijete virozu, odličan izbor je čaj od mente jer će zbog visoke razine kalcijuma, vitamina B i kalijuma podsticati rad imunološkog sistema, pa time i ubrzavati proces oporavka tela. Odličan je i za grlobolju te kod alergija.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker