vitamini i minerali

ODLIČAN JE STIMULATOR IMUNOG SISTEMA: Pet razloga zbog kojih treba da jedete moćni KIKIRIKI!

1

Čuva srce, šećer drži pod kontrolom i pomaže pri mršavljenju.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Visoko kaloričan sa svih 20 amino kiselina, kikiriki je odličan stimulator imunog sistema. Bogat vitaminima, mineralima i biljnim jedinjenjima, doprinosi prevenciji brojnih bolesti.

 

Kikiriki čuva vaše srce


Kikiriki smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a poznato je da on dovodi do povećanja pritiska u krvnim sudovima. Ekstrakt kikirikijeve ljuske bogat je polifenolom koji smanjuje upalu koja uzrokuje bolesti srca. Takođe kikiriki ima antioksidantna svojstva koja se bore protiv bolesti srca, budući da sadrži resveratrol. Redovan unos kikirikija u organizam smanjuje trigliceride, promovišući zdravlje srca.

 

Kikiriki pomaže pri gubitku težine


Iako vrlo kaloričan kikiriki doprinosi gubitku kilograma, umesto njihovom taloženju, pre svega jer predstavlja energetski gustu hranu. Konzumacija kikirikija između obroka je poželjna kako bi se smanjila potreba za unošenjem dodatnih kalorija u organizam u toku dana. Kikiriki izaziva jači osećaj sitosti kada se konzumira sam, nego uz obrok.

 

Kikiriki može sprečiti pojavu kamena u bubregu i žuči


Konzumacija kikirikija povezana je sa manjim rizikom od žučnog i bubrežnog kamenca. Brojne studije su pokazale da redovan unos kikirikija u organizam smanjuje probleme sa kamenjem u žuči i bubrezima, čak i kada je reč o vrlo maloj količini, odnosno jednoj šolji kikirikija dnevno.

 

foto: Shutterstock

Kikiriki pomaže pri kontroli šećera u krvi


Dodavanje kikirikija ili kikiriki putera obrocima ne povisuje nivo šećera u krvi. Šta više ako ih konzumirate uz vaš redovan obrok možete stabilizovati nivo šećera u krvi. Kikiriki stvara vrlo nisko glikemijsko opterećenje, zbog čega je i prozvan super-hranom za dijabetičare. Vlakna koja se nalaze u kikirikiju zaslužna su za smanjenje nivoa šećera u krvi.

 

Kikiriki smanjuje rizik od kancera


Visok unos kikirikija (zajedno sa drugim orašastim plodovima) povezan je sa smanjenjem rizika od raka debelog crva. Izoflavoni, receveratrol i fenolna kiselina koji se nalaze u kikirikiju imaju antikancerogena dejstva što znači da znatno smanjuju mogućnost oboljevanje od ove opake bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker