UVRSTITE U DNEVNI MENI

KONTROLIŠE KRVNI PRITISAK, DOBRA ZA VID, MRŠAVLJENJE... Ova supernamirnica još od drevnih vremena ČINI ČUDA za ZDRAVLJE

0

Još su drevni Egipćani kao lek koristili celer. Naučna istraživanja dokazala su da celer obiluje natrijumom i vitaminom A, ali i drugim vitaminima, poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B grupe.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bogat je kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Celer takođe važi za čistač organizma i ima snažno diuretsko delovanje.

 

Osim toga, celer...

 

  • kontroliše krvni pritisak

 

Celer sadrži 3-n-butilftalid koji dokazano smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenost, te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog pritiska.

 

  • pomaže kod mršavljenja

 

Sveži sok od celera je jako zdrav, a pomaže i kod mršavljenja. Naime, telu daje važne hranljive materije i ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži duže sitim i smanjuje napade gladi.

 

  • pomaže kod probave

 

Celer je bogat vlaknima. Ona pomažu crevima pri probavi i sprečavaju zatvor i nadutost. Svaki dan popijte jedan sok od sveže isceđenog celera.

 

  • poboljšava imunitet

 

Celer sadrži apigenin, biljnu materiju koja jača imunitet. Ako popijete svaki dan čašu soka od celera – isplatiće se u svakom slučaju.

 

  • poboljšava vid

 

Celer sadrži vitamina A, C i E i cink – a to su važni pomagači kad je reč o zdravlju očiju.

 

 

makonda-tracker