ne zalećite se

Nema dokaza da ova mešavina deluje kao narodni lek i pomaže kod imuniteta

3

Među brojnim receptima za tzv. narodne lekove najzastupljeniji je onaj za napitak koji navodno jača imuni sistem, mozak, srce i jetru, za šta nema dokaza

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Orasi su svakako jedna od vrlo zdravih namirnica, ali recept za mešavine od oraha, meda i suvog voća nije dokazano efikasan niti istražen u medicini, pa ga ne bi trebalo koristiti bez konsultacije s lekarom.

 

Sve češće se na internetu mogu pročitati preporuke za ovakva sredstva, ali još nijedna naučna studija nije dokazala efikasnost mešavine oraha i meda protiv problema sa štitnom žlezdom, cirkulacijom, jačanje imuniteta posle gubitka težine nakon bolesti, za bolje zdravlje trudnica i dojilja itd.

 

U poslednje vreme često se mogu pronaći sledeći recepti, koji ne bi smeli da se primenjuju bez konsultacije s lekarom jer nemaju medicinsko utemeljenje.


Samleti 100 g oraha, suvo grožđe, suve šljive – bez koštice i kriške jednog limuna, kome ste prethodno uklonili seme. Za jačanje imuniteta se uzima jedna kašika ujutru i uveče.

 

Za ulepšavanje treba uzimati dnevno 1 kašiku na prazan stomak. A ako želite da pomognete svom kardiovaskularnom sistemu, uzimajte 1 kašiku tri puta dnevno posle jela.

 

Kod gripa i prehlade, ovoj smesi dodati 100 g meda i uzimati po 1 kašiku 3 puta dnevno, pre ili posle obroka. Ukusni miks je prepun vitamina, a obožavaju ga čak i deca.

 

 

 

makonda-tracker