Kada se pomene dunja, obično nam je prva asocijacija džem ili slatko. Međutim, često zaboravljamo koliko je ovo voće korisno za naše zdravlje.
Dunja je bogata antioksidansima i vitaminom C i možete je konzumirati i sirovu.
Stručnjaci ističu lekovita svojstva dunje:
Razgrađuje masne naslage
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoća, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulišu težinu.
Odlična je za kožu
Zbog velike količine antioksidansa dunja doprinosi održavanju zdrave kože. Obarite koštice od dunja i dobićete lekovitu sluz. Smesa je odlična za lečenje rana i blagih opekotina.
Pogoduje digestivnom sistemu
Dunje su od pomoći u lečenju čira na želucu, ali i dijareje i problema sa varenjem.
Čuva srce i popravlja krvnu sliku
Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C.
Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
Plod dunje sadrži antioksidante poput kvercetina, kempferola i rutin. Zbog toga ima protivupalno, antimikrobno, antifungalno, hepatoprotektivno i diuretsko delovanje.
Jača imuni sistem
Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem, a dokazano je da povoljno utiče i na respiratorne organe.