Iako izgledom podseća na zelenu salatu, ova biljka ima daleko više hranljivih materija, a i njen ukus je bogatiji
Jedna od najpopularnijih salata na svetu "umešala se" u mnoga jela na različitim kontinentima zahvaljujući svojoj blagotvornosti po zdravlje, koja joj je donela titulu najzdravije!
Karakteristična je za Evropu i ima gotovo neutralan ukus, kao i zelena salata, a ipak bogatiji, pre svega zahvaljujući njenim hranljivim materijama, koje ima u obilju.
U pitanju je matilovac (lat. Valerianella locusta), vrlo sočna salata koja u samo 100 grama ima 26 kalorija, oko 3 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina! Pored toga, u njoj se nalaze folna kiselina, gvožđe, kalcijum, kalijum, Omega-3 masne kiseline i vitamini A, B i C.
Štaviše, u matilovcu vitamina B6, koji je važan za pravilno funkcionisanje metabolizma, ima jednako ili čak više nego u bananama, paprikama i pšeničnim klicama.
Kada je reč o vitaminu C, ova biljčica je pravo malo čudo iz prirode — u njenih 100 grama može se naći čak 64 odsto dnevne potrebe za ovim nutrijentom!
Iako se matilovac uglavnom konzumira kao salata, može se termički obraditi kao bilo koje povrće, a mnogi ga unose i kroz zdrave zelene smutije.