obratite pažnju

OVU GREŠKU BAŠ SVI PRAVIMO: Lubenicu NIKAKO ne smete držati u frižideru, evo kako je odlagati pravilno

0

Iako nas hladna lubenica najbolje rashladi, stručnjaci ističu da je ne smemo držati u frižideru, već da njene ostatke iskoristimo na sledeći način

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mnogi će vam reći da im nema ništa slađe nego da u vrelim letnjim danima pojedu hladnu lubenicu, tek izvađenu iz frižidera. Međutim, istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da je pogrešno držati lubenicu u frižideru!

 

Stručnjaci kažu da lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke. S druge strane, kada je držite u frižideru i rashladite je, ovo voće će izgubiti većinu vitamina i hranljivih materija.

 

 

Naučnici su otkrili još jednu važnu stvar - lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali samo ako je na sobnoj temperaturi.

 

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i pet stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

 

foto: Shutterstock

Ali šta da radite ako ne pojedete celu lubenicu, gde i kako da držite ostatak?

 

- Treba kupiti lubenice onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasečenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider - rekla je nutricionistkinja Milka Raičević.

 

 

makonda-tracker