slatko, osvežavajuće, prirodno

NJENO VISOČANSTVNO LUBENICA: 5 recepata s najpopularnijom letnjom voćkom koje morate da probate

0

Ništa ne podseća na leto kao lubenica, pa smo za vas pronašli neke nove zanimljive recepte za jela s lubenicama.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako želite da uživate u lubenici još više, donosimo vam nekoliko jednostavnih i brzih recepata koji će vam otkriti lubenicu u novom ruhu i novim ukusima.

 

Sirup od lubenice

 

Kilogram očišćene lubenice isecite na komade, pospite šećerom i ostavite da odstoji 24 sata. Odlijte dobijenu tečnost, prokuvajte je, a zatim dodajte komadiće voća i koru od limuna i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte u tegle, ostavite ponovo 24 sata prekriveno krpom i tek tada zatvorite poklopcem ili celofanom.

 

Za osvežavajući napitak pomešajte malo sirupa od lubenice s hladnom mineralnom vodom ili šampanjcem, piše Stvar ukusa. Takođe, sirup čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Tako spremljen, može stajati i do tri meseca. Želite li uživati u nešto složenijem napitku, u sok dodajte đumbir, krišku limuna i sitno iseckan bosiljak.

 

 

Hladan i osvežavajući, ovaj napitak idealan je za vruće letne dane. Bolji čak i od sladoleda!

 

Posle roštilja s društvom poslužite im ovo ukusno i oku privlačno piće, direktno iz lubenice. Prednost je što ovo nije samo alkoholno piće, nego i bogati voćni desert. Uštedite vreme i novac ovom slatkom kombinacijom.


Pijana lubenica

 

Prednost je što ovo nije samo alkoholno piće, nego i bogati voćni desert. Uštedite vreme i novac ovom slatkom kombinacijom.

 

Postupak je jednostavan! Sve što trebate je izdubiti lubenicu, izmiksati sočne komadiće i sipati ih nazad. Dodajte malo belog vina, ruma i soka od limete, a na kraju i voće po izboru.

 

Puding od lubenice

 

Gelo di melone, specijalitet koji stiže iz Sicilije, oduševiće svakog ljubitelja kraljice leta – lubenice. Lagani puding od osvežavajućeg letnjeg voća italijanski je specijalitet koji bez puno muke možete pripremiti kod kuće.

 

Potrebno vam je nekoliko ključnih namirnica, a ukrašavanje u potpunosti zavisi od vas. Šlag, pistaći i čokolada koju ste izrendali biće efektna dekoracija i izvrsno će se složiti s ukusima aromatičnog pudinga od lubenice.

 

Blendajte lubenicu dok se ne pretvori u pire, a zatim procedite kroz cediljku i stavite u šerpu. Odvojite dve kašike soka od lubenice i pomešajte s gustinom.

 

Deo lubenice koji ste stavili u šerpu kuvajte sa šećerom i anisom dok se ne pojave mehurići, celo vreme mešajući dok se šećer ne otopi. Kad se pojave mehurići, dodajte mešavinu s gustinom, pa smanjite vatru i povremeno promešajte. Na kraju dodajte limunov sok.

 

foto: Profimedia

Najslađi letnji sladoled od samo dva sastojka


Leto je doba jednostavnih zalogaja i osvežavajućeg voća. Spojite lubenicu i mentu, pa uživajte u ledenom desertu od samo dva sastojka.

 

Spojite lubenicu s mentom, sve zajedno dobro usitnite i zamrznite.

 

Jednostavan, osvežavajuć i sladak desert biće spreman pre nego što možete zamisliti. Sve što trebate jeste izdubiti lubenicu, meso očistiti od koštica, pa ga ubaciti u blender i usitniti. Za to vreme sveže listove mente protrljajte između prstiju, pa ih naseckajte ili ih lubenici dodajte u komadu. Trljanjem će iz mente izaći bogatiji ukusi koji će vaš sladoled učiniti još ukusnijim.

 

Žele lubenica u kriškama

 

Pomoću kašike izdubite lubenicu. Meso lubenice zatim usitnite i procedite preko gaze tako da dobijete čisti sok od lubenice. U posudi poešajte sok od limete, sok od lubenice i votku, pa postupno dodajte instant želatinu uz neprekidno mešanje mikserom. Dobijenu mešavinu sipajte u izdubljenu lubenicu i ostavite 3 do 4 sata u frižideru. Kad se formira žele, uzmite veći nož i isecite lubenicu na kriške i servirajte.

 

 

makonda-tracker