oprez!

Ne postoji dokaz da navodni "nemački eliksir mladosti i zdravlja" poboljšava stanje organizma

0

Ova kombinacija namirnica često se preporučuje za popravljanje zdravstvenog stanja i podmlađivanje organizma, ali za to ne postoje medicinski dokazi

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na internetu se često mogu naći recepti za domaće eliksire koji navodno deluju tako što mogu "preporode i podmlade ceo organizam", s posebnim naglaskom na smanjenje holesterola u krvi, a najpopularniji su oni s limunom.

 

Ova kisela voćka u kombinaciji s medom, đumbirom i mnogim drugim sastojcima navodno može da popravi zdravstveno stanje, iako ne postoje studije koje podržavaju tu tvrdnju, a jedna od najčešćih je ovakvih mešavina je tzv. nemački eliksir od limuna, đumbira i belog luka.

 

Međutim, nijedno naučno istraživanje nije potvrdilo ovu tezu, niti postoje medicinski dokazi da kombinacija limuna, belog luka i đumbira zaista utiče na holesterol i, uopšte, zdravlje. Zbog toga ovu mešavinu ne bi trebalo koristiti kao lek, niti kao zamenu za terapiju koju je propisao doktor, a u svakom slučaju nijedan "narodni lek" ne biste smeli da koristite bez konsultacije sa svojim izabranim lekarom.

 

U pitanju je sledeći recept.

 

Sve što vam treba su četiri limuna sa korom, čestiri glavice belog luka, jedan mali koren đumbira (3-4 cm) i dva litra vode.

 

Priprema:

 

Operite limun i isecite ga na komade. Očistite luk i smutite ga s limunom i đumbirom u blenderu. Stavite izmiksanu smesu u metalni lonac i dodajte 2 litre vode, pa zagrerjte sve zajedno dok skoro ne proključa. Odmah isključite toplinu, pre nego što mešavina pokipi i pustite da se sve ohladi. Procedite kroz cediljku pa ispunite staklene boce.

 

Kako kažu - treba piti jednu čašu svaki dan, najmanje 2 sata pre obroka ili na prazan želudac. Ovo ponavljajte svakodnevno tri nedelje, pa napravite pauzu od nedelju dana. Posle tih nedelju dana možete ponovo da se vratite istom ciklusu.

 

Ukoliko vam se ukus ne sviđa, možete dodati malo meda pa tako zasladiti ovaj zdravi napitak, a već nakon prve tri nedelje trebalo bi da osetite promene. Pre svake upotrebe staklenu flašu promučkajte, kako bi se talog limuna i luka dobro pomešao.

 

Oni koji su probali tvrde da je ovaj napitak posebno dobar za starije, jer im vraća energiju i snagu, te pospešuje cirkulaciju.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker