GLOSSY KUHINJA

Mandarina - kraljica jeseni

0

Jesen je period kada vitamini preuzimaju glavnu ulogu u odbrani od bakterija i virusa. Upravo zato mandarina se smatra kraljicom ovog godišnjeg doba, budući da našem organizmu obezbeđuje čak do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pored toga što je bogato vitaminom C, ovo citrusno voće sadrži i vitamine grupe B, ali i minerale, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum. Antioksidansi koji se mogu naći u mandarini snižavaju nivo lošeg holesterola i samim tim smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.

 

Neguju i leče

Naučnici su otkrili da osobe koje svakodnevno piju sok od sveže mandarine smanjuju rizik od razvoja nekoliko vrsta raka. Mandarine u svom sastavu imaju i beta karoten, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu. Od nje se mogu napraviti brojne maske za negu kože, ali i kose, budući da je visok sadržaj vitamina C idealan za obnavljanje vlasi i njihov rast. Sok od mandarine u kombinaciji sa uljem za kosu čini idealan tretman koji će vašim vlasima pružiti savršen sjaj i zdrav izgled.

 

Saveznik u dijeti

Mandarine su odlične u borbi sa viškom kilograma, budući da predstavljaju bogat izvor dijetetskih vlakana. Redovnim konzumiranjem ove namirnice duže ćete osećati sitost, a zadovoljićete i dnevnu potrebu za unošenjem vlakana - preporučena dnevna količina je 20 grama, a 100 grama mandarina sadrži čak tri grama vlakana, koja su, uz to, odlična za probavu. Stručnjaci tvrde da mandarine utiču i na naše raspoloženje - njihov miris pomoći će vam da se opustite i izborite sa svakodnevnim stresom, depresijom i anksioznošću.

 

makonda-tracker