ZDRAVA ISHRANA

Istina o aditivima: Koliko su zapravo štetni i kako ih izbeći

0

Sve nas privlači hrana izrazitog ukusa i mirisa, a od nje nas odbija strah da je uglavnom bez hranljivih sastojaka, a prepuna aditiva i glutena. Mora li biti tako?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Gotovo da ne možemo da zamislimo današnju prehrambenu industriju bez aditiva, koji se koriste da bi namirnicama promenili sastav, kvalitet, boju, aromu i trajnost. Unosimo ih svakodnevno u sebe kroz najrazličitije proizvode, čak i kada vodimo računa da se hranimo zdravo. Zapravo, najčešće baš tada, pošto brojni proizvodi bez šećera i sa smanjenim procentom masnoće u sebi kriju neke od najnezdravijih dodataka.

 

Nijedan aditiv nije apsolutno neškodljiv, ali nisu ni svi podjednako štetni. Izrazito toksični aditivi zabranjeni su odlukama Svetske zdravstvene organizacije, ali se i mnogi od onih koje i dalje koristimo na duge staze mogu odraziti na naše zdravlje.

 

Oznake E koju aditivi nose trebalo bi da znači da su prošli proceduru provere zdrastvene ispravnosti, ali, bez obzira na to, ukoliko se uzimaju u količinama većim od dnevno dozvoljenih, veliki broj njih štetan je po ljudsko zdravlje. Uz to većina aditiva nema hranjivu vrednost za ljudski organizam.

Uz problem korišćenja aditiva u hrani pojavljuje se i problem dodavanja glutena na koji je u zapadnim zemljama osetljiva čak svaka četvrta osoba.

Pažljivim čitanjem deklaracija na proizvodima koje kupujete možete izbeći ili smanjiti konzumiranje glutena i aditiva.

 

Novi trendovi u prehrambenoj industriji idu u prilog našoj želji da se zdravije hranimo, pa postaje sve važnije da hrana ne bude samo ukusna već i napravljena od zdravstveno ispravnih sastojaka kod kojih najveći problem predstavljaju upravo aditivi.

 

foto: Promo

Brend Argeta je zato pokrenuo revoluciju u prehrambenoj industriji time što je u svoju ponudu uključio proizvode kod kojih je važno ne samo šta sadrže već i šta ne sadrže. Tako se od marta službeno ponosi statusom »free from« što znači da proizvodi Argeta ne sadrže gluten, pojačivače arome, konzervanse i boje. Umesto aditivima, u kompaniji Argeta sterilnost i trajnost obezbeđuju se zdravstveno ispravnom termičkom obradom koja predstavlja jedan od koraka savremene i visokotehnološke proizvodnje. Argeta je tako ponudila potvrđene proizvode bez aditiva i bez glutena u kojima možemo slobodno da uživamo.


 

makonda-tracker