SAČUVAJTE SEBE

Rešite dilemu: Koje voće i povrće je bolje jesti sirovo, a koje kuvano

0

Dijeta koja preporučuje uzimanje sirove hrane svakako je savršen put da se brzo izgube kilogrami, ujedno i način da se očuvaju važni enzimi u hrani koji se inače uništavaju procesom kuvanja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Oni koji drže ovu dijetu imaju više energije, koža im bolje izgleda, probava im je zdravija i gube na težini. 

 

Zdrava voćka s neočekivanom tajnom: Jabuka sadrži otrov koji su nacisti koristili u gasnim komorama

 

Studije načinjene na tu temu svakako pokazuju da se znatno smanjuje rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2, kardiovaskulanih bolesti i nekih vrsta raka.

foto: Shutterstock

Sirova hrana svakako ima svoju vrednost, ali za većinu ljudi to nije način prehrane na duge staze. Nutricionistkinja Helen Bond kaže da joj se jako sviđa to što nas ta dijeta ohrabruje da jedemo više voća i povrća, pomaže nam da smanjimo masne ćelije u telu i redukujemo unos šećera i soli jer ne jedemo obrađenu hranu.

 

Ali isto tako smatra da je prehrana koja se temelji samo na nekuvanoj hrani vrlo restriktivna i dosadna pa da je zbog toga neizdrživa na duge staze.

 

Osim toga, lišava nas hranjivih sastojaka potrebnih da bismo bili zdravi i u formi. Postoji vrlo malo, ako ih uopšte ima, naučnih dokaza koji podržavaju tvrdnju da nam sirova hrana daje više energije, bolju probavu i lepšu kožu.

Evo uputa koje je povrće bolje jesti kuvano, a koje sirovo!

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker