verovali ili ne

Zdrava voćka s neočekivanom tajnom: Jabuka sadrži otrov koji su nacisti koristili u gasnim komorama

0

Iako se svrstava u u najzdravije plodove prirode, seme jabuke sadrži veoma otrovan sastojak, koji su nacisti koristili u gasnim komorama...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Seme koje nalazimo unutar jabuke sadrži komponentu koja se sastoji od šećera i cijanida i naziva se amigdalin. Kada se preradi u ljudskom organizmu, ona se pretvara u cijanovodonik, jedan od ključnih sastojaka ciklona B, koji su u gasnim komorama koristili nacisti, piše National Geographic.

 

I zdravije i jeftinije: Najbolju zamenu za jaja možete napraviti sami - i ne košta maltene ništa

 

Seme ostalog voća takođe sadrži cijanogenične glikozide, odnosno molekule u kojima se šećer vezuje za manje molekule koji nisu ugljeni hidrati. Kod trešanja, bresaka, jabuka, nekih vrsta badema šljiva, kajsija i malina ovo je uobičajen proces. U tapioki se nalazi linamarin, tako da, ako se njen koren ne obradi termički, može doći do trovanja.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Dovoljno je da se pojede između 100 i 200 miligrama cijanida i u roku od nekoliko minuta posledice će se pokazati kao fatalne. Ipak, ukoliko ste progutali nekoliko semenki iz jabuke, ne paničite, jer naše telo može da svari male količine cijanida bez fatalnih posledica. Pušači takođe imaju sreće, jer udišu male količine cijanovodonika, koji se potom prerađuje u jetri tako da ga nema u dovoljnim količinama koje bi prouzrokovale ozbiljnije probleme.

 

Trajaće duže i sačuvati sladak ukus: Ovo je najbolji način da čuvate isečenu lubenicu

 

Ipak, ukoliko pojedete veliku količinu jabukinog semena, stručnjaci preporučuju da što pre odete u neki urgentni centar. Cijanid deluje brzo, pa je nužno da momentalno preduzmete nešto, jer se cijanid vezuje za enzime u mitohondrijama sprečavajući ih da koriste kiseonik, tako da smrt nastupa kao posledica gušenja.

 

Trovanje cijanidom se tretira protivotrovima i ispiranjem, a osnovni simptomi su dezorijantisanost, nervoza, glavobolja i povraćanje.

makonda-tracker