Ako ste kupili preveliku lubenicu i ne znate kako da je sačuvate, evo nekoliko saveta.
Za velike komade sečene lubenice
Najbolji način za čuvanje bilo kojeg komada lubenice, bez obzira na veličinu, je obmotavanje isečenog komada plastičnim omotačem i skladištenje u frižideru do nedelju dana, piše Stvar ukusa .
Uloga plastike je dvostruka: sprečava da lubenica pokupi bilo koji miris ili ukus od drugih namirnica u frižideru, i zadržava vlažno meso voća.
Provereno deluje munjevitom brzinom: Ako imate akne, ovo voće jedite svakog dana
Za komade sečene lubenice bez kore
Isečeni delovi lubenice u najboljem slučaju treba da se jedu u roku od tri do četiri dana.
Tek nakon sečenja, tečnost polako izlazi iz mesa, a uz to i slatki ukus.
Za dugotrajno skladištenje
Ako imate više lubenica koje ćete jesti u roku od pet dana do nedelje, najbolje je da skladištite u zamrzivaču.
Skinite koru, isecite na komade, a zatim zamrznite u jednom sloju na tacni. Čuvati u zatvorenom delu zamrzivača. Meso će biti mekše od sveže lubenice kada se odmrzne, ali je smrznuta lubenica odlična za pravljenje sladoleda, kremova i pića.