riznica vitamina

Jača zube, čisti lice, a to je samo deo njihove magije: Jednu od najpopularnijih voćki u Srbiji ubuduće ćete jesti još češće

0

Malo je poznato da je ovo ukusno voće jedno od najkorisnijih za organizam.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako ste neraspoloženi, tužni ili razočarani, pojedite krušku. To popularno voće u Srbiji neverovatan je izvor energije jer sadrži veliku količinu monosaharida: fruktozu i glukozu, kao i levulozu - najslađi prirodni šećer, piše Stil.

 

Istovremeno, svaki plod predstavlja pravu malu riznicu vitamina B-kompleksa koji pomaže organizmu da se bori sa stresom i hrani nervni sistem. Stručnjaci je preporučuju kao voće za podizanje raspoloženja.

 

Doručak zahvaljujući kojem zvezde mršave preko noći: Ovaj ukusni napitak je najveća tajna Holivuda

 

Jača pluća

 

Upravo zbog visokog sadržaja vlakana, kruške su poželjan deo jelovnika. Zreo plod pomaže u regulaciji nivoa lošeg holesterola u krvi, ali i kod kašlja, alkoholizma, reumatoidnog artritisa i kamena u žuči. Jača pluća, organe za varenje, žučnu kesu i žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

 

foto: Shutterstock

Odličan diuretik

 

Sirova i neoljuštena kruška dobra je protiv zatvora, ali je idealna voćka koja podstiče probavu i rešava probleme izazvane dijarejom. Pomaže kod tegoba izazvanih upalom mokraćnih kanala i otežanog mokrenja.

 

Garancija za holivudski osmeh

 

Pošto sadrži i sorbitol (polivalentni alkohol) kruška je korisna i za jačanje zuba. Osim toga, zbog velike količine kalcijuma kojim obiluje zreo plod preporučuje se kao idealna užina mališanima.

 

Nastavak na sledećoj strani.

foto: Profimedia

Kome ne prija?

 

Zbog biljnih vlakana koje sadrži krušku treba da izbegavaju osobe sa povećanom kiselinom u želucu, sa poremećajima creva, sa oboljenjem žučnih puteva, kao i oni koji pate od gastritisa. Njima su dopuštene samo oljuštene i ispasirane kruške. Zbog šećera dijabetičari treba da ih izbegavaju.

 

Celog života breskve ljuštite pogrešno: O ovom revolucionarnom otkriću priča ceo svet (FOTO)

 

Losion za čišćenje lica

 

Oljuštite i ispasirajte krušku, pa joj dodajte dva decilitra jogurta i sok od pola limuna. Kada sve dobro izmešate, losion sipajte u staklenu bočicu i čuvajte ga u frižideru. Morate ga brzo iskoristiti, a poslužiće vam kao odlično sredstvo za čišćenje lica.

 

foto: Shuterstock

Osnovni hranljivi sastojci

 

Energetska vrednost - 243,6 KJ;

 

proteini - 0,5;

 

masti - 0,3;

 

voda - 84

 

Mineralni sastojci: kalijum - 125; kalcijum - 10; fosfor - 13; magnezijum - 7; beta-karoten - 0,5

 

Vitamini: E - 0,5; C-5;

 

Biljna vlakna - 2,8

makonda-tracker