Sladoksucima su baklave zasigurno jedan od omiljenih slatkiša, a u ovoj varijanti njeni ljubitelji postaće i oni koji do sada to nisu bili!
Sastojci:
500 g tankih kora
800 g - 1 kg višanja
200 ml kisele pavlake
3 jaja
150 - 200 g šećera (zavisi ako su višnje jako kisele)
2,5 dcl ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
150 g mlevenog plazma keksa
Za sirup:
2 koluta limuna
300 - 400 g šećera
500 ml vode
Napravite čuvenu orijentalnu poslasticu u vašoj kuhinji: Ovo je originalni RECEPT za baklavu (FOTO)
Preliv:
umutiti jaja sa šećerom i vanilom
dodati pavlaku, prašak za pecivo, ulje
dobro sve izmešati
Tepsiju podmažite uljem i filujte baklavu. Kora, preliv, kora, preliv, kora, preliv, mlevena plazma, kora, preliv... na šestu koru ide opet plazma i odozgo sve višnje (očišćene)... dalje nastavljate ređati kore, preliv i plazmu.
Složenu baklavu isecite oštrim nožem na kocke i ostavite da stoji pola sata.
Rernu zagrejte na 220 stepeni i baklavu pecite oko sat i po vremena dok fino ne porumeni. Pečenu ostavite da se ohladi.
Napravite sirup, kuvajte šećer sa vodom i limunom oko 20 minuta i vrelim prelijte ohlađenu baklavu. Ostalo je još da sačekate do sutradan jer je tada najlepša pa je poslužite.