Ovaj recept ćete sačuvati

Baklava sa višnjama i plazmom: Nova sočna zvezda vaše trpeze

0

Sladoksucima su baklave zasigurno jedan od omiljenih slatkiša, a u ovoj varijanti njeni ljubitelji postaće i oni koji do sada to nisu bili!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

500 g tankih kora


800 g - 1 kg višanja


200 ml kisele pavlake


3 jaja


150 - 200 g šećera (zavisi ako su višnje jako kisele)


2,5 dcl ulja


1 vanilin šećer


1 prašak za pecivo


150 g mlevenog plazma keksa

 

Za sirup:

 

2 koluta limuna


300 - 400 g šećera


500 ml vode

 

Napravite čuvenu orijentalnu poslasticu u vašoj kuhinji: Ovo je originalni RECEPT za baklavu (FOTO)

 

Preliv:

 

umutiti jaja sa šećerom i vanilom

 

dodati pavlaku, prašak za pecivo, ulje

 

dobro sve izmešati

 

Tepsiju podmažite uljem i filujte baklavu. Kora, preliv, kora, preliv, kora, preliv, mlevena plazma, kora, preliv... na šestu koru ide opet plazma i odozgo sve višnje (očišćene)... dalje nastavljate ređati kore, preliv i plazmu.

Složenu baklavu isecite oštrim nožem na kocke i ostavite da stoji pola sata.
Rernu zagrejte na 220 stepeni i baklavu pecite oko sat i po vremena dok fino ne porumeni. Pečenu ostavite da se ohladi.

 

Napravite sirup, kuvajte šećer sa vodom i limunom oko 20 minuta i vrelim prelijte ohlađenu baklavu. Ostalo je još da sačekate do sutradan jer je tada najlepša pa je poslužite.

makonda-tracker