Može i za post na vodi, ali toliko je ukusna da ćete je praviti i mrsnim danima
Sastojci: 30 g svežeg kvasca, 500 ml vode, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 700 + 100 g brašna, 50 ml ulja, po želji susam za posipanje, ili neke druge semenke.
Priprema: U toplu vodu izmrvite kvasac pa dodajte šećer i sve izmešajte. Dodajte pola mere brašna i so, pa opet izmešajte. Dodajte ostatak brašna do 700 g i opet izmešajte. Biće jako gusto i lepiće se, ali tako treba. Ako ne postite samo na vodi, onda kada je testo tako polu umešeno sipajte 50 ml ulja, pa opet izmešajte. Ostavite da kisne 30 minuta.
Kada naraste i udvostruči se, pospite brašnom površinu (onih 100 g) pa istresite testo i premesite rukom. Videćete kako se sad testo ne lepi, nego je fino rastegljivo i baš mekano. Podelite na dva jednaka dela, pa svaki deo još na pola, pa na pola, dok ne dođete do 20 jednakih delova.
Svaki deo testa oblikujte u lopticu. Ako postite na ulju, pouljite pleh veličine 30 cm u prečniku i stavite jednu lopticu na sredinu, pa 6 okolo i ostalih 13 okolo. Nemojte ih jako pritiskati jednu uz drugu, jer će testo rasti dok se peče. Ako postite na vodi, stavite papir za pečenje u pleh pa onda slažite loptice.
Ostavite da odstpji 30 minuta, pa stavite da se peče na 200 stepeni 20-25 minuta. Ko posti na ulju, kad izvadi neka premaže uljem, a ko posti na vodi neka premaže sa malo vode, da dodatno omekša.