Ne peče se, pravi se za brzo, a teško da ćete naći ukusniji način da iznenadite goste i porodicu.
Internet je prepun recepata za brzinske poslastice koje ne uzimaju mnogo vremena i truda, a one koje se ne peku su definitivno na samom vrhu pretrage, piše Stil.
Zato smo za vas danas pronašli i odabrali čokoladnu keks tortu koja se ne peče, a savršeno će uspeti čak i onome ko nikad u životu nije pravio nikakvu poslasticu, jer je proces pripreme veoma jednostavan!
Zasucite rukave, pripremite sledeće sastojke i pripremite ovu tortu idealnu za vrele letnje dane i iznenadne goste!
Sastojci: 800 g keksa, 100 g oraha, 200 g šećera, 60 g kakaa, 240 ml vode, 150 g putera, kašičica ekstrakta vanile, 120 ml slatke pavlake, 120 g mlečne ili čokolade za kuvanje.
Priprema
Sav keks izlomiti i ostaviti u većoj posudi. Propržiti orahe oko 5 minuta, povremeno mešajući, pa dodati u izlomljeni keks.
U šerpi izmešati šećer i kakao, pa dodati vodu uz neprestano mešanje. Dobro sjediniti da se dobije jednolična smesa, pa dodati puter i staviti na ringlu da se puter rastopi i dobro sjedini sa smesom. Biće potrebno 7-8 minuta kuvanja na srednjoj temperaturi.
Ohladiti 10-15 minuta, dodati ekstrakt vanile. Promešati, pa preliti preko izlomljenog keksa pomešanog sa orasima.
Nastavak na sledećoj strani.
Dobro izmešajte da se krem svuda rasporedi, pa sipajte u pleh ili neku dublju posudu, kako biste mogli da oblikujete poslasticu.
To uradite kašikom ili špatulom, pa kad ste oblikovali, poklopite posudu sa tortom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata do sat vremena.
Pre nego što ćete tortu izvaditi iz frižidera, stavite slatku pavlaku da provri, pa njom prelijte čokoladu.
Nastavak na sledećoj strani.
Ostavite da odstoji tako jedan minut, pa počnite da mešate dok se dobro ne sjedini.
Izlijte smesu na tortu.
Premažite tortu ovom smesom i stavite da se hladi u frižideru bar 3-4 sata pre služenja.
Poslastica je gotova!