Ukusi Grčke

Samo jedan pogrešan potez vas vodi u kulinarsku katastrofu: Ovako se pravilno sprema tzatziki (FOTO)

0
Upoznajte se sa ukusnom grčkom kuhinjom stvorenom za uživanje. Opšte je poznato da je mediteranska kuhinja najzdravija, ali Grci su joj dodali i elemente koje ne treba da pominjete svom nutricionisti ili lekaru.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Grčka kuhinja je neodoljivi spoj Mediteranskog, Balkanskog i Istočnjačkog u gastronomiji. A prisutni su i mnogi drugi elementi. Na primer, Grkinje mnogo koriste bešamel sos. Grčka kuhinja nudi vašim nepcima ribu- psari, lignje-kalamarakia, hobotnicu-htapodi,dagnje-midia, sve to naravno uz vino-krasi koje lokalno stanovništvo u restoranu pije iz bokala.

 

IT napitak svake vaše večeri: Najlađi snovi na krilima meda i vanile...

 

 

Grci obožavaju meso, posebno jagnjetinu- arni, a tu su i nezaobilazni giros ili kako Grci kažu jiros ili jiropita. Južni susedi vole i likere,pivo,uzo.Voljeni su i ražnjići ili kako naši prijatelji iz severne Grčke kažu suvlaki a Atinjani kalamaki. U Solunu obavezno probajte pitu Bugaca i Trigona Panoramatos za desert.

foto: Profimedia

 

 

U Grčkoj se jedu i ovčiji i kozji sir a grčki jogurt je poznat u celom svetu po svom blagotvornom uticaju na zdravlje.Kod kuće, Grci vole da jedu musaku-musakas testeninu na razne načine, pitu od spanaća- spanakopita, pitu od sira-tiropita.Kao i sva deca sveta i mali Grci obožavaju sladoled-pagoto. Grčki kolači su veoma slatki, sa šećernim sirupom kao na primer baklava- baklavas, krofne-lukumades,novogodišnji kolačići sa medom- melomakarona.

 

Zamesite, razvijete testo i odmah pečete: Štrudla od oraha gotova za 30 minuta (RECEPT)

 

U grčkoj kuhinji su nezaobilazni limun-lemoni, maslinovo ulje- eleolado, origano-rigani, bosiljak-vasiliko, cimet - kanela i med-meli.Karakteristično za Grčku je da njeni stanovnici obožavaju ledenu nes kafu koju zovu frapes. Kad je naručujete reći ćete: Ena frapE, sas parakalO ( jedan frape, molim vas).

foto: Profimedia

 

Pomenimo i da se hrana na grčkom kaže fajito, piće poto, kafa je kafes, u akuzativu kafe a da biste rekli " Hvala mnogo, ukusno je": "Efharisto poli, ine nostimo."

 

Bake su vam najčešće pravile OVAJ sok a niste ni znali koliko je ZDRAV: Napravite magični sok od zove (RECEPT)

 

U nastavku pročitajte recept grčkog šefa Akisa Petredzikisa za popularni grčki umak dzadziki, koji se odlično uklapa sa ražnjićima,drugim jelima sa mesom,sa prženim krompirom iii sa drugim povrćem.

 

Sastojci:

 

300 gr grčkog jogurta
1 krastavac
malo sitno seckanog belog luka
kašika vinskog sirćeta za krastavac
2 kašike vinskog sirćeta
mirođija
3 kašike maslinovog ulja
so
biber
za serviranje dodati i:

2 iseckane šargarepe,
2 iseckane paprike
1 iseckan krastavac
lepinja, grčka ili srpska


Priprema:

Oljuštiti i izrendati na krupno krastavac.Posoliti i dodati vinsko sirće pa ostaviti na stranu da otpusti. Za to vreme dobro izmešati jogurt,češnjak, vinsko sirće i maslinovo ulje. Ocediti krastavac rukama da bi eliminisali tečnost i dodati krastavac. Pobiberiti i posoliti po ukusu. Dodati sitno iseckanu mirođiju.Držite u frižideru do upotrebe.Servirajte sa šargarepom,paprikom i krastavcem i sa lepinjom.

 

Prijatno ili (na grčkom jeziku) Kali oreksi!

makonda-tracker