Sada je pravo vreme za berbu mlade koprive. Osim što je izuzetno zdrava, kopriva je i ukusna, piše Stil.
Donosimo vam recept za pitu gužvaru:
Potrebno vam je: Pakovanje kora (ako hoćete zdraviju varijantu uzmite heljdine kore); 500 grama mladog sira; 3 cela jaja, 2 belanca; 1 ravna kašičica morske soli; 3 čena belog luka; 3 kašike semenki bundeve (golice); koprive koliko želite, (mi obično stavljamo koliko uberemo, na primer oko 40ak vrhova mlade koprive); 2 decilitra kisele vode; 3 kašike maslinovog ulja; dve kašičice svinjske masti.
Koprivu pažljivo operite pa je poparite vrelom vodom, zatim je stavite u blender zajedno sa belim lukom, sirom, semenkama bundeve pa sve lepo sameljite. U tu smesu dodajte jaja, kiselu vodu, rastopljenu mast i maslinovo ulje, belanca i umešajte sve u homogenu smesu.
Jedan pleh dobro namastite pa prekrijte heljdinim korama tako da ivice prelaze preko pleha. Zatim odvojite sa strane još jednu koru za pitu, a ostale isecite na kockice pa ih zgužvajte i umešajte u smesu sira, koprive i jaja.
Gotov za samo 15 minuta: Najmekaniji patišpanj koji uspeva i neveštim domaćicama (RECEPT)
Smesu izlijte u tepsiju obloženu korom za pitu, zatim savijte krajeve preko smese a na vrh stavite još jednu koru od pite i lepo ivice "ušuškajte" u tepsiju.
Taljatele u neobičnom, ukusnom pesto sosu od kopriva
Preko pite prelijte malo kisele vode i ulja pa sve pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni najmanje 20 minuta. Kada izvadite pitu, prekrijte je sa pamučnom krpom i ostavite da se blago ohladi.
Toplu je služite uz domaći kefir ili jogurt.
Napomena: Umesto koprive možete koristiti spanać ili blitvu.