preukusne

Napravite čuvenu orijentalnu poslasticu u vašoj kuhinji: Ovo je originalni RECEPT za baklavu (FOTO)

0
Baklavu obožavaju svi, a toliko se jednostavno pravi da je i dete može spremiti
foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Orijentalni slatkiši kao što su baklave, tulumbe ili urmašice vekovima su prisutne na ovim prostorima, a sarajčice nam stižu baš iz takve tradicije, što znači da su hrskave, softane i sočne!

 

Sastojci: 500 grama kora; 200 grama mlevenih oraha; 4 kašike šećera; 4 kašike griza; 1 limun; 2 kesice vanilin šećera; 300 mililitara ulja.

Za šerbet: 500 mililitara vode; 500 grama šećera.

 

Način pripreme: U dubok sud stavimo mlevene orahe, vanilin šećer, griz i 4 kašike šećera. Dodamo limunov sok i sjedinimo sastojke.

 

Na radnu površinu stavimo dve kore. Na jedan kraj kora nanesemo fil,uvijemo rolat, odsečemo krajeve i stavimo u pravougaonu tepsiju.


Obogatite vašu uskršnju trpezu jednom fenomenalnom poslasticom: Napravite ukusnu tortu za najlepši praznik (RECEPT) 

 

foto: Profimedi

Postupak ponovimo sa preostalim korama i filom. Prelijemo zagrejanim uljem i pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

 

Kuvamo 15 minuta šerbet od vode i 500 grama šećera. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.

 

Ohlađenim šerbetom prelijemo kolač. Serviramo na činiju kada sarajčice upiju šerbet.

 

Po želji, činiju ukrasimo polukrugovima jabuke na koje stavimo pojedan polukrug limuna i pospemo cimetom.

 

 

 

makonda-tracker