Sastojci:
500 ml mleka
štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)
4 žumanaca
150 g šećera
50 g brašna ili gustina
1 list želatina
Priprema:
Zakucati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Ako je ne skuvate, prazan štapić stavite u šećer, sameljite i dobićete domaći vanilin šećer.
Žumanjca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.
Napravite tortu Havanu: Kremasta i bez pečenja biće vaša omiljena poslastica (RECEPT)
Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom. Za brže hlađenje, krem sipajte na veću tacnu, raširite i pokrijte folijom.
Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umešati prethodno nakvašen i oceđen želatin.
Dobili ste osnovni krem za filovanje torti i kolača, a možete po želji i da obogatite ukus dodavanjem mućene slatke pavlake, penasto umućenim maslacem i otopljenom čokoladom, kao i voćnim ekstraktom.