Za prokleto ukusne poslastice!

Originalni poslastičarski recept: Nezamenljivi krem od vanile koji se topi u ustima pravi se OVAKO i NIKAKO drugačije

0
Da li ste čuli za takozvani univerzalni vanila krem, koji poslastičari stavljaju u većinu svojih kolača i torti? Sada ćete moći da ga napravite i sami!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

500 ml mleka

 

štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)

 

4 žumanaca

 

150 g šećera

 

50 g brašna ili gustina

 

1 list želatina

 

Priprema:

 

Zakucati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Ako je ne skuvate, prazan štapić stavite u šećer, sameljite i dobićete domaći vanilin šećer.

 

Žumanjca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.

 

Napravite tortu Havanu: Kremasta i bez pečenja biće vaša omiljena poslastica (RECEPT)

 

Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom. Za brže hlađenje, krem sipajte na veću tacnu, raširite i pokrijte folijom.

 

Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umešati prethodno nakvašen i oceđen želatin.

 

Dobili ste osnovni krem za filovanje torti i kolača, a možete po želji i da obogatite ukus dodavanjem mućene slatke pavlake, penasto umućenim maslacem i otopljenom čokoladom, kao i voćnim ekstraktom.

makonda-tracker