Sastojci:
3 bataka sa karabatakom
200 g brašna
2 jaja
400 ml mleka
100 ml slatke pavlake
So
Aleva paprika
Ulje
Priprema:
Odvojite batak i karabatak, posolite, pa na tiganju propržite/prodinstajte meso, prvo na jačoj pa na srednoj vatri, poklopljeno ali da para ima gde da izlazi, bar 15 minuta, može i duže, piše Stil. Dodavati u toku dinstanja malo vode, tek da meso ne počne da se lepi za dno.
Brašno razmutiti sa jajima i malo mleka, viljuškom, da se dobije glatko gusto testo. Dodavati mleko i mešati stalno. Testo će biti kao testo za palačinke. Dodati kašičicu soli i malo slatke aleve paprike (i druge začine, ako želite).
Sočna Popajeva pita gotova za samo 20 minuta
U četvrtasti pleh sipati dve kašike ulja, razliti, staviti u rernu da se ulje ugreje. Na vruće ulje prosuti testo, pa poređati meso. Peći oko 30 minuta na 180-200 stepeni, pa izvaditi. Testo će se dosta naduti ali i splasnuti čim se izvadi, samo će po obodu ostati podignuto. Preliti slatkom pavlakom u kojoj ima malo soli, pa vratiti na još desetak minuta u rernu.
Služiti toplo uz gomilu nekog zeleniša.