ODUŠEVIĆE VAS

Idealne uz kafu ili čaj: Napravite sami piškote (RECEPT)

0
Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su fini keksić koji može da se jede i samostalno
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Priprema:

 

1. Razdvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca dok se ne zapene, pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (30 g) i vanillin šećer.

 

2. Mikserom umutite belanca dok ne očvrsnu i počnu da se pretvaraju u sneg. Nastavite da mutite i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovinu šećera (30 g). Na kraju ćete dobiti čvrsti sneg.

 

3. Sneg polako umešajte u žumanca. Pomešajte oštro brašno, gustin i prašak za pecivo u jednoj činiji, pa kroz sito prosejte na smesu žumanaca i snega. Sve sastojke polagano mešajte.


Utoliće vašu želju za slatkim: Desert od samo 120 kalorija

 

4. Obložite pleh papirom za pečenje. Pripremite kesicu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate možete da iskoristite običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete da odsečete jedan vrh. Rupa na vrhu ne treba da bude veća od vrha vašeg palca.

 

Nastavak recepta pogledajte na sledećoj strani...

 

 

 

5. Ubacite pripremljenu smesu u kesu, pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kakve će veličine biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tokom pečenja narasti i raširiti se.

 

6. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok piškote ne postanu zlatno žute, otprilike 10-ak minuta. Kada ih izvadite iz rerne, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati baš kao i kupovne piškote.

 

foto: Thinkstock

 

Savet: Tople piškote možete da uvaljate u kristal šećer ili da pričekate da se ohlade, pa da ih pospete šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.

 

SASTOJCI

2 jaja

60 g šećera

50 g oštrog brašna

30 g gustina

1 vanilin šećer

1 kašičica praška za pecivo

 

makonda-tracker