Sos od voća

Za bolje varenje: Slatko-kiseli čatni od jabuke

0
Čatni (chatni) je sos, napravljen od voća ili povrća. U Indiji postoji izreka da treba biti toliko ljut da ga ne možete jesti, a toliko sladak da mu ne možete odoleti...
foto: Profiemdia
foto: Profiemdia

Čatni se služi kao prilog jelima, jer pomaže varenje.

 

Sastojci:

 

1 kg narendanih jabuka


200 g nerafinisanog šećera od šećerne trske


kašičica garam masale


pola kašičice kardamona


pola kašičice čilija


kašika narendanog svežeg đumbira


pola kašičice indijskog kima


pola kašičice slačice


pola kašičice kurkume


pola kašičice semena anisa ili fenela ili moracha


kašika gija

 

Potrebna su vam samo 3 SASTOJKA: Jednostavan način da se rešite čak 80% sala sa stomaka (RECEPT)

 

Priprema:

 

U zagrejanom woku dodati gi, indijski kim, slačicu, anis i đumbir. Pržiti dok slačica ne prestaje da pucketa. Dodati ostale začine i jabuke. Posuti jabuke sa dve kašike šećera.

 

Promešati i poklopiti. Šećer će naterati vodu iz jabuka da izađe i da se zajedno sa začinima dinsta u svom soku. Kada voda ispari dodati preostali šećer i skloniti sa vatre.

makonda-tracker