STARI SPECIJALITET

Napravite kosovsku filiju i raspametite vaše ukućane: Pita sa ukusom ljubavi (RECEP)

1
Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita!

 

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

 

Sastojci: 500 gr brašna, 700 ml vode, 3 jajeta, kašičica soli, 300 g kajmaka.

 

Priprema: Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

 

Srpski recept: Domaći hleb koji se ne mesi

 

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

 

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

makonda-tracker