Obradujte sebe tokom posnih dana, sočnim komadom posne pice koja će probuditi sva vaša čula.
Sastojci za testo: 450 g brašna; 280 ml vode; 70 ml ulja; 1/2 kockice kvasca; 1,5 kašičica soli; 1 kašičica šećera.
Sastojci za fil: 2 kašike kečapa; 2 kašike ajvara; 100 g maslinki; 100 g šampinjona; 1/2 glavice crnog luka; 3 veća kisela krastavčića; 1 manja, sveža paprika; 50 g kukuruza šećerca; 2 veće konzerve tunjevine u komadima; 300 g biljnog kačkavalja; 1 kesica origana.
Nezaboravni specijalitet među posnim jelima: Pastrmka u svilenom sosu od lešnika
Priprema fila: Tunjevinu iscediti od ulja i pomešati je sa, sitno iseckanim, crnim lukom. Šampinjone iseći na tanje listiće, papriku i krastavčiće na kockice, a maslinke iseći na krugove. Ajvar i kečap pomešati i dobro sjediniti.
Uzeti veliki pleh, iz električnog šporeta, pa ga dobro podmazati uljem. Naraslo testo rastanjiti u veličini pleha.
Premazati ga mešavinom kečapa i ajvara. Zatim rasporediti tunjevinu sa lukom, pa iseckane šampinjone, krastavčiće, papriku, maslinke i kukuruz šećerac.
Posuti sa origanom i, krupno, narendati biljni kačkavalj. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C. Čim ivice testa blago porumene, pica je ispečena. Izvaditi je i poslužiti.