Sastojci:
8 srednje velikih paradajza
Oko 150g starog hleba ili mrvica istog
1 jaje
4 fileta inćuna iz maslinovog ulja
1 čen belog luka
1 kašika ukiseljenih kapara
Nekoliko listića bosiljka ili majorana
4 kašike rendanog parmezana
Ekstradevičansko maslinovo ulje
So i sveže mleveni biber
Listići peršuna za posluživanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Paradajz operite, osušite, isecite na pola i izdubite. Izdubljeni deo stavite u zdelu i zgnječite. Izdubljene polovine stavite gusto zbijene jednu uz drugu u nauljenu posudu za pečenje. Hleb isecite na kockice ili smrvite i stavite u zdelu s izdubljenim delom pa prelijte s 2-3 kašike vode i ostavite to da upije i omekša.
Dodajte razmućeno jaje, naseckane inćune, kapare i začinsko bilje pa parmezan. Dobro promešajte kako biste dobili pastu i pobiberite po ukusu (soli verojatno nećete morati da dodajete jer su inćuni, kapari i parmezan veoma slani).
3... 4... Zimnica: OVAKO se ledi i čuva paradajz!
Navlažite ruke pa od smese oblikujte kuglice te svaku stavite u polovinu paradajza. Nakapajte maslinovim uljem i pospite parmezanom pa zapecite 15 do 20 minuta. Poslužite posuto naseckanim listićima peršuna.
Ovo je jelo posebno ukusno ako malo odstoji pre posluživanja jer se arome tada prožmu. Možete ga pripremiti i dan pre pa preko noći ostaviti u frižideru pokrivenog folijom. Sledeći ga dan podgrejte u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.