Sutlijaš iz rerne (firinda sutlač)
Sastojci:
1 litar mleka
1 čaša pirinča
1 čaša šećera u prahu
1,5 kašika gustina ili pirinčanog brašna ili pak običnog finog brašna
1 šipka vanile
1 žumance
Priprema:
Pirinač dobro oprati i ocediti, u njega dodati dve-tri čaše vode i kratko prokuvati da malo omekša. U šerpu sipati mleko, dodati opran pirinač pa kuvati 15-20 minuta na laganoj vatri. Potom dodati šećer i nastaviti kuvanje još 10 minuta.
Na iranski način: Pilav po receptu majke sultanije (FOTO)
U pola čaše mleka umutiti gustin i polako, uz mešanje, dodati u pirinač pa kuvati dva-tri minuta. Iz vanile izvadite semenke i njih umešati u pirinač, a može i kesica vanilin-šećera.
Pirinač sipati u vatrostalne činije i premazati ga umućenim žumancetom, pa činije staviti u pleh u kome ima dva prsta vode. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se na sutlijašu ne uhvati rumena korica, ali paziti da ne ostane suv.