I radost, i lek

Firinda sutlač iz rerne sultanije Hurem: Prva pomoć onda kada vas ljubav mori... (FOTO)

0
Raskoš turske kuhinje koji će vas oboriti sa nogu - skroman i jednostavan slatkiš, sutlijaš iz rerne (firinda sutlač)...

 

Sutlijaš iz rerne (firinda sutlač)

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

1 litar mleka


1 čaša pirinča


1 čaša šećera u prahu


1,5 kašika gustina ili pirinčanog brašna ili pak običnog finog brašna


1 šipka vanile


1 žumance


Priprema:

 

Pirinač dobro oprati i ocediti, u njega dodati dve-tri čaše vode i kratko prokuvati da malo omekša. U šerpu sipati mleko, dodati opran pirinač pa kuvati 15-20 minuta na laganoj vatri. Potom dodati šećer i nastaviti kuvanje još 10 minuta.

 

Na iranski način: Pilav po receptu majke sultanije (FOTO)

 

U pola čaše mleka umutiti gustin i polako, uz mešanje, dodati u pirinač pa kuvati dva-tri minuta. Iz vanile izvadite semenke i njih umešati u pirinač, a može i kesica vanilin-šećera.

 

foto: Profimedia

Pirinač sipati u vatrostalne činije i premazati ga umućenim žumancetom, pa činije staviti u pleh u kome ima dva prsta vode. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se na sutlijašu ne uhvati rumena korica, ali paziti da ne ostane suv.

makonda-tracker