Cimet, čokolada, šlag...

Nećete odoleti: Francuska svilena pita

0
Ovo je toliko dobar slatkiš da mu je nemoguće odoleti. Sa magičnim dodatkom espreso praha, sva vaša čula uključiće se poput lampica...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Za koru:

 

12 graham krekara (185 gr) ili bilo kojih drugih krekera


1/4 šolje šećera


1/2 kašičice cimeta


6 kašika putera (85 gr)


1/4 šolje vode

 

Za krem:

 

110 gr čokolade za kuvanje


kašičica čistog ekstrakta vanile


kašičica espreso praha


šolja rashlađene slatke pavlake


70 gr putera,na sobnoj temperaturi


šolja šećera


3 veća jajeta

 

Priprema:

 

Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.

 

Idealna za početnike: Ukusna kesten torta sa čokoladom

 

Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190C. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi dok ne napravite ukusnu penastu kremu. (Zanimljivo je da ova kora može stajati u zamrzivaču i do tri meseca, a pre korišćenja nije potrebno da je odmrzavate).

 

Krem:

 

Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi izmutite električnim mikserom (na najjače) slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.

 

Glumica obožava specijalitet iz Antepa: Feriha ovako sprema bejran čorbu (FOTO)

 

Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve miksujte 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.

 

Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijenu penastu kremu izručite u tepsiju obloženu pečenom korom i poravnajte. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sledećeg dana neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga.

makonda-tracker