Sastojci:
Za koru:
12 graham krekara (185 gr) ili bilo kojih drugih krekera
1/4 šolje šećera
1/2 kašičice cimeta
6 kašika putera (85 gr)
1/4 šolje vode
Za krem:
110 gr čokolade za kuvanje
kašičica čistog ekstrakta vanile
kašičica espreso praha
šolja rashlađene slatke pavlake
70 gr putera,na sobnoj temperaturi
šolja šećera
3 veća jajeta
Priprema:
Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
Idealna za početnike: Ukusna kesten torta sa čokoladom
Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190C. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi dok ne napravite ukusnu penastu kremu. (Zanimljivo je da ova kora može stajati u zamrzivaču i do tri meseca, a pre korišćenja nije potrebno da je odmrzavate).
Krem:
Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi izmutite električnim mikserom (na najjače) slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
Glumica obožava specijalitet iz Antepa: Feriha ovako sprema bejran čorbu (FOTO)
Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve miksujte 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijenu penastu kremu izručite u tepsiju obloženu pečenom korom i poravnajte. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sledećeg dana neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga.