Na francuski način

Specijalitet koji spaja neodoljive ukuse: Tartiflet, voilà!

0
Zapečeni krompir u rerni sa sirom, lukom, slaninicom... Da li ste spremni?
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1 kg krompira


200 gr slanine


1 krupna glavica luka (ili 2 manje)


50 ml ulja


100 ml suvog belog vina


200 ml pavlake


so i biber


250 gr tvrdog sira


peršun za posipanje

 

Priprema:

 

Na vrelom ulju ispržite luk i slaninu, deglazirajte tiganj belim vinom i ukuvajte, piše Lisa. Krompir oljuštite i isecite na kriške, dodajte u tiganj i pržite desetak minuta, pa sve izručite na pleh, prelijte pavlakom, posolite i pobiberite. Pecite desetak minuta u rerni, pospite naribanim sirom, pa vratite u rernu na još pola sata da se zapeče.

 

Ništa lakše, ništa lepše: Musaka od kuvanog krompira

 

Napomena: jelo možete pripremiti i sa poluobarenim krompirom, koji ne morate pržiti u tiganju, već samo složite u pleh, pa prelijte lukom i slaninom i nastavite kuvanje po receptu. Jedan od omiljenih dodataka ovom jelu su i kiseli krastavčići - ako su vam po ukusu, ubacite iseckane krastavčiće u krompir pre nego što ga prelijete pavlakom.

makonda-tracker