SPREMITE ZIMNICU

Recept sa juga Srbije: Spremite ajvar kao naše bake

3
Omiljeni namaz po savršenom receptu
foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

1. Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i semenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocedi preko noći.

 

2. Sutradan samleti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti mlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno mešanje.

 

3... 4... Zimnica: OVAKO se ledi i čuva paradajz!

 

3. Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.

 

4. Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom.

 

Omiljeni specijalitet bez mesa: Musaka od kukuruza

 

5. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako zelite mešanu količinu, podelite ukupnu masu mlevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

 

SASTOJCI

 

30 kg crvene mesnate paprike

1,5 l ulja

200 g soli

50 g esencije

ljuta paprika po ukusu

makonda-tracker