Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je reč o njihovoj kuhinji.
Menemen
Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo jekajgana kuvana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hlebom.
Köfte
Köfte su ćuftice ili pljeskavice od mlevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.
Recept čuvan u tajnosti od 1940.godine: Ovo je čuvena sočna piletina kapetana Sanderasa (FOTO)
Mantı
Mantı vas na prvi pogled može asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuvaju ili prže, pa se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su propraćene i velikim izborom začina.
Kuzu Tandır
Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.