Aromatični napitak ne samo da će vas ugrejati, već ćete se i opustiti i uživati svim čulima
Zima je vreme kada najviše volimo da se ušuškamo pod toplo ćebe, da skuvamo čaj ili neki drugi topao napitak i uživamo i u njihovom savršenom ukusu i u mirisu. Aromatični napici greju ne samo telo, već i dušu, pa ne treba da nas čudi što su broj jedan u brojnim kućama.
Jedno od najpopularnijih zimskih pića, koje se vezuje za praznike i prijatne večeri, jeste kuvano vino. Delikatan miris cimeta, karanfilića, citrusa i začina može stvoriti pravu magiju čak i u najhladnijem danu.
Iskusni prodavac kuvanog vina sa vašara širom sveta podelio je recept za kuvano vino sa jabukama i pomorandžama, jednostavan za pripremu, a ukusan toliko da nećete moći da se zadržite na jednoj čaši.
Ovo piće je savršen pratilac za praznične večeri sa prijateljima ili mirne večeri i društvu voljene osobe.
Sastojci:
- 750 ml crveno vino (suvo ili poluslatko, po ukusu)
- 1 pomorandža
- 1 jabuka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika meda
- 2 štapića cimeta
- 7 karanfilića
- 1 kašika začina za kuvano vino (mešavina cimeta, đumbira, muskatnog oraščića i kardamoma)
Priprema:
Dobro operite pomorandžu i isecite je na tanke kolutove. Ako želite čistiji ukus, možete ukloniti koru i belu kožicu sa voća, koja može biti gorka. Operite i isecite jabuku.
Sipajte crveno vino u veliku šerpu. Dodajte isečeno voće, štapiće cimeta, karanfilić, kašiku šećera i začin za kuvano vino. Dobro promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
Na laganoj vatri postepeno zagrevajte smesu do temperature ispod 80°C. Važno je da kuvano vino ne proključa, jer to može uništiti njegov ukus i aromatične note.
Kada se napitak zagreje, dodajte kašiku meda. Mešajte dok se med potpuno ne rastvori i sklonite šerpu sa vatre.
Poklopite šerpu i ostavite kuvano vino da odstoji 15 minuta. Ovo će omogućiti začinima i voću da oslobode svoju punu aromu, stvarajući bogat i harmoničan napitak.
Sipajte kuvano vino u velike čaše ili šolje. Za ukras dodajte pomorandžu, štapić cimeta ili nekoliko suvih jabuka.
Saveti:
- Izaberite kvalitetno crveno vino, jer ono čini osnovu pića. Suve ili poluslatke sorte su najbolje.
- Količinu šećera i meda možete prilagoditi svom ukusu. Ako više volite manje slatko kuvano vino, koristite samo med.
- Ako nemate gotov začin za kuvano vino, možete napraviti sopstvenu mešavinu cimeta, karanfilića, kardamoma, muškatnog oraščića i đumbira.
- Kuvano vino sa jabukama i pomorandžama pravo je zimsko uživanje u šolji. Donosi toplinu, udobnost i praznično raspoloženje koje nam je potrebno tokom hladne sezone. Isprobajte ovaj recept i uživajte u aromatičnoj magiji zimskih dana.

