idealno za zimske noći

Kuvano vino kao sa novogodišnjeg vašara: Vašardžija otkriva trik sa dva sastojka zbog kojih neće stati na jednoj čaši

0

Aromatični napitak ne samo da će vas ugrejati, već ćete se i opustiti i uživati svim čulima 

NAJLEPŠI RECEPT ZA KUVNO VINO PO RECEPTU ISKUSNOG VAŠARDŽIJE
NAJLEPŠI RECEPT ZA KUVNO VINO PO RECEPTU ISKUSNOG VAŠARDŽIJE foto: Shutterstock / lindasky76

Zima je vreme kada najviše volimo da se ušuškamo pod toplo ćebe, da skuvamo čaj ili neki drugi topao napitak i uživamo i u njihovom savršenom ukusu i u mirisu. Aromatični napici greju ne samo telo, već i dušu, pa ne treba da nas čudi što su broj jedan u brojnim kućama.

 

Jedno od najpopularnijih zimskih pića, koje se vezuje za praznike i prijatne večeri, jeste kuvano vino. Deli­katan miris cimeta, karanfilića, citrusa i začina može stvoriti pravu magiju čak i u najhladnijem danu.

 

Iskusni prodavac kuvanog vina sa vašara širom sveta podelio je recept za kuvano vino sa jabukama i pomorandžama, jednostavan za pripremu, a ukusan toliko da nećete moći da se zadržite na jednoj čaši. 

Ovo piće je savršen pratilac za praznične večeri sa prijateljima ili mirne večeri i društvu voljene osobe.

 

Sastojci:

 

  • 750 ml crveno vino (suvo ili poluslatko, po ukusu)
  • 1 pomorandža
  • 1 jabuka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika meda
  • 2 štapića cimeta
  • 7 karanfilića
  • 1 kašika začina za kuvano vino (mešavina cimeta, đumbira, muskatnog oraščića i kardamoma)
NAJLEPŠI RECEPT ZA KUVANO VINO KAO SA NOVOGODIŠNJEG VAŠARA
NAJLEPŠI RECEPT ZA KUVANO VINO KAO SA NOVOGODIŠNJEG VAŠARAfoto: Melinda Nagy/Shutterstock

Priprema:

 

Dobro operite pomorandžu i isecite je na tanke kolutove. Ako želite čistiji ukus, možete ukloniti koru i belu kožicu sa voća, koja može biti gorka. Operite i isecite jabuku.

 

Sipajte crveno vino u veliku šerpu. Dodajte isečeno voće, štapiće cimeta, karanfilić, kašiku šećera i začin za kuvano vino. Dobro promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.

 

Na laganoj vatri postepeno zagrevajte smesu do temperature ispod 80°C. Važno je da kuvano vino ne proključa, jer to može uništiti njegov ukus i aromatične note.

 

Kada se napitak zagreje, dodajte kašiku meda. Mešajte dok se med potpuno ne rastvori i sklonite šerpu sa vatre.

 

Poklopite šerpu i ostavite kuvano vino da odstoji 15 minuta. Ovo će omogućiti začinima i voću da oslobode svoju punu aromu, stvarajući bogat i harmoničan napitak.

 

Sipajte kuvano vino u velike čaše ili šolje. Za ukras dodajte pomorandžu, štapić cimeta ili nekoliko suvih jabuka.

 

Saveti:

 

  • Izaberite kvalitetno crveno vino, jer ono čini osnovu pića. Suve ili poluslatke sorte su najbolje.
  • Količinu šećera i meda možete prilagoditi svom ukusu. Ako više volite manje slatko kuvano vino, koristite samo med.
  • Ako nemate gotov začin za kuvano vino, možete napraviti sopstvenu mešavinu cimeta, karanfilića, kardamoma, muškatnog oraščića i đumbira.
  • Kuvano vino sa jabukama i pomorandžama pravo je zimsko uživanje u šolji. Donosi toplinu, udobnost i praznično raspoloženje koje nam je potrebno tokom hladne sezone. Isprobajte ovaj recept i uživajte u aromatičnoj magiji zimskih dana.
makonda-tracker