preukusno

Jela ju je bar 2 do 3 puta nedeljno: Recept za omiljenu večeru princeze Dajane koja miriše i u srpskim kuhinjama

0

Mnoge porodice su odrasle na ovom ukusnom jelu, koje se sprema lako, hranljivo je i vole ga svi 

OMILJENA VEČERA PRINCEZE DAJANE SE JEDE I U SRPSKIM DOMOVIMA
OMILJENA VEČERA PRINCEZE DAJANE SE JEDE I U SRPSKIM DOMOVIMA foto: EPA/Gerry Penny

Princeza Dajana bila je poznata po mnogo čemu, od titule "princeze naroda" do humanitarnog rada i ikoničnog stila. Malo ko može da zaboravi njene neobične i smele odevne kombinacije, ali i navike o kojima se dugo pričalo u javnosti. 

 

Njen lični kuvar u Kensingtonskoj palati, Daren Mekgrejdi, priseća se da je kuvao za nju pet večeri nedeljno, a vikendom joj ostavljao unapred pripremljene obroke sa instrukcijama za podgrevanje, ispričao je za HuffPost.

 

Iako nije bila vična u kuhinji i iako se dugo borila sa poremećajem ishrane, princeza Dajana je zapravo bila veliki ljubitelj hrane, tvrdi Mekgredi.

–  Ako je postojala neka zabluda, to je da princeza nije volela hranu. Volela je, ali zdravu hranu –  rekao je on za Delish.

 

Dajana je volela niskomasnu ishranu i uglavnom jela vegetarijanske obroke, iako je ponekad volela pastrmku ili piletinu. Njen omiljeni recept svih vremena bio je onaj koji, kako kaže njen kuvar, uvek vraća lepe uspomene.

 

Punjene paprike su bile jedno od njenih omiljenih jela, a jela ih je čak dva ili tri puta nedeljno – otkrio je Mekgredi za Delish.

 

Omiljena večera princeze Dajane

 

Pošto nije jela govedinu, Mekgredijev recept za punjene paprike nije bio tipičan sa mlevenim mesom, pirinčem i sirom. Umesto toga, Njeno Kraljevsko Visočanstvo volelo je paprike punjene povrćem, pirinčem i sirom, u dimljenom paradajz sosu.

 

–  Punjene paprike bile su napunjene svim stvarima koje je volela: tikvicama, pečurkama, malo pirinča (za energiju tokom dana), malo mocarele i, naravno, parmezanom. Uz to dimljeni paradajz sos, bilo je to zaista lepo i zdravo jelo – objasnio je Mekgredi.

 

On deli verziju omiljenog recepta princeze Dajane u svojoj kuvarskoj knjizi "Kraljevski obrok", a isti se može pripremiti i sa patlidžanom. Evo kako možete kod kuće da napravite omiljeno jelo "princeze naroda".

 

Kako napraviti omiljene punjene paprike princeze Dajane?

 

Sastojci:

 

  • 4 srednje crvene paprike
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/2 šolje krupno seckanog crnog luka
  • 1 šolja tanko isečenih šampinjona
  • 1 tikvica, iseckana na kockice
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • so i sveže mleveni biber
  • 2 paradajza, krupno seckana
  • 1 šolja pirinča, kuvanog „al dente“ i ohlađenog
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 kocke pilećeg ili povrtnog bujona
  • 4 kriške dimljene slanine, ispečene i naseckane
  • 1 kašičica svežeg bosiljka, usitnjenog
  • 120 g mocarele, iseckane na kockice
  • 2 kašike rendanog parmezana

Priprema:

 

Rernu zagrejte na 175 °C. Odsecite vrhove paprika, izvadite semenke i unutrašnje opne. Ako paprike ne mogu da stoje uspravno, odsecite mali deo sa dna da se izravnaju. Stavite ih na pleh, prelijte maslinovim uljem i pecite 25 minuta, dok ne počnu da omekšavaju. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.

 

Vodu koju su paprike ispustile sipajte u tiganj i dodajte crni luk, pečurke, tikvicu i origano. Posolite, pobiberite i pržite na jakoj vatri dok povrće ne počne da omekšava. Dodajte paradajz, pirinač, vodu i bujon, pa krčkajte oko 5 minuta. Po potrebi ponovo začinite.

 

Umešajte slaninu, bosiljak i mocarelu, pa napunite paprike. Pospite parmezanom i pecite još 15 minuta, dok se sir ne otopi i lepo zapeče.

 

Bonus video:

Šta je zapravo Tajna večera?

 

makonda-tracker