ukus detinjstva

Kad zamirišu i komšije dolaze nepozvane: Mirisne korice s medom po receptu starom preko 50 godina

0

Ovaj kolač zahteva malo više vremena i umešnosti ali vredi jer rezultat je savršenstvo ukusa.

foto: Shutterstock  Vladislav Noseek
foto: Shutterstock Vladislav Noseek

U moru modernih kolača za koje vam treba mnogo skupih sastojaka domaćice se sve češće odlučuju da potraže one stare, koji su jeftiniji, a izdašni, pa samim tim savršeni za slave i druga porodična okupljanja. 

 

Među njima su definitivno i korice sa medom, kolač u kojem smo svi uživali kada smo bili deca. Vredne ruke naših majka i baka pravile su ih često, a deca su uživala u domaćem slatkišu koji ima šta da ponudi.

 

Ako i vi želite da se vratite nekoliko decenija unazad spremite ove preukusne korice s medom i ostite ponovo miris detinjstva.

Potrebno je za kore:

 

  • 16 kašika masti
  • 16 kašika mleka
  • 2 cela jaja
  • 4 šake šećera
  • pola praška za pecivo
  • 100 g meda
  • brašno po potrebi

 

Priprema:

 

U posudu sipati istopljenu mast, mleko i ostale sastojke. Brašno dodavati dok se ne dobije testo koje nije ni gusto ni meko, nego srednje gustine. Zatim podeliti na 4 dela, napraviti 4 kore, koje se peku na prevrnutom plehu.

RECEPT ZA NAJLEPŠE KORICE S MEDOM
RECEPT ZA NAJLEPŠE KORICE S MEDOM foto: Shutterstock / O.PASH

Potrebno za fil:

 

  • pola litre mleka
  • 2 pudinga od limuna ili vanile
  • 250 g margarina
  • 2 vanilina šećera

 

  • Malo oraha za dekoraciju

 

Priprema:

 

U pola litre mleka skuvati puding, pa kad se puding prohladi dodati margarin i vanilin šećer i sve lepo umutiti mikserom. Filovati jednu po jednu koru, ređati ih jednu na drugu, a odozgo ostaviti malo fila da se premaže. Posuti mlevenim orasima ili dekoristati po želji.

 

Bonus video:

Recept za pileća krilca 

 

makonda-tracker