Jeftina turska poslastica koju ceo svet obožava: Recept za originalni kazandibi koji se topi pod nepcima

0

Mnoge ovo jelo podseća na puding, ali je zapravo mnogo ukusnije od njega 

NAJLEPŠI TURSKI DEZERT - KAZANDIBI
NAJLEPŠI TURSKI DEZERT - KAZANDIBI foto: Shutterstock / Anna Chinaroglu

U mnoštvu recepata koje možemo pronaći na Internetu izdvajaju se oni koji su jednostavni za pripremu i jeftini, a zasitni i vrlo ukusni. Jedan od njih je i turski kazandibi koji mami uzdahe već pri prvom zalogaju.

 

Ukoliko i vi volite kremaste dezerte koji su lagani za pripremu ovaj će definitivno postati omiljen u vašem domu.

 

Za njegovu pripremu vam treba nekoliko jednostavnih sastojaka koje najverovatnije već imate u svojoj kuhinji, malo vremena i uživanje je tu. 

Potrebno je:

 

  • 1 l mleka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 1 čaša šećera
  • 50 g putera
  • 1 žumance
  • pola čaše šećera u prahu
  • malo maslaca za podmazivanje tiganja
  • kokosovo brašno za dekoraciju

 

Priprema:

 

Mleko i šećer staviti na šporet da provri. Brašno, gustin i žumance pomešati s malo vode i uz neprestano mešanje postepeno sipati u vruće mleko. Smanjiti vatru i kuvati dok se ne zgusne. Na kraju dodati puter i kad se on rastopi, kratko mikserom umutiti krem da bude kremast.

 

Uzeti tiganj u kojem ćete peći kolač i staviti na ringlu da se dobro ugreje. Namazati ga puterom i posuti šećerom u prahu, pa odozgo sipati vruć krem.

 

Držati na ringli dok se ne karamelizuje šećer, a onda kad je kolač gotov tiganj staviti u veću posudu sa hladnom vodom tako da se brzo ohladi i da se kolač odvoji od tiganja.

 

Vodite računa da vam voda ne uđe u tiganj. Nakon što se tiganj ohladi sve zajedno ide u frižider na nekoliko sati. Potom ga secite na kocke, pa ih okrenuti naopako tako da karamelizovan šećer bude odzgo. Na kraju ga ukrastiti kokosovim brašnom ili drugačije po želji.

 

makonda-tracker