Mnoge ovo jelo podseća na puding, ali je zapravo mnogo ukusnije od njega
U mnoštvu recepata koje možemo pronaći na Internetu izdvajaju se oni koji su jednostavni za pripremu i jeftini, a zasitni i vrlo ukusni. Jedan od njih je i turski kazandibi koji mami uzdahe već pri prvom zalogaju.
Ukoliko i vi volite kremaste dezerte koji su lagani za pripremu ovaj će definitivno postati omiljen u vašem domu.
Za njegovu pripremu vam treba nekoliko jednostavnih sastojaka koje najverovatnije već imate u svojoj kuhinji, malo vremena i uživanje je tu.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 1 čaša šećera
- 50 g putera
- 1 žumance
- pola čaše šećera u prahu
- malo maslaca za podmazivanje tiganja
- kokosovo brašno za dekoraciju
Priprema:
Mleko i šećer staviti na šporet da provri. Brašno, gustin i žumance pomešati s malo vode i uz neprestano mešanje postepeno sipati u vruće mleko. Smanjiti vatru i kuvati dok se ne zgusne. Na kraju dodati puter i kad se on rastopi, kratko mikserom umutiti krem da bude kremast.
Uzeti tiganj u kojem ćete peći kolač i staviti na ringlu da se dobro ugreje. Namazati ga puterom i posuti šećerom u prahu, pa odozgo sipati vruć krem.
Držati na ringli dok se ne karamelizuje šećer, a onda kad je kolač gotov tiganj staviti u veću posudu sa hladnom vodom tako da se brzo ohladi i da se kolač odvoji od tiganja.
Vodite računa da vam voda ne uđe u tiganj. Nakon što se tiganj ohladi sve zajedno ide u frižider na nekoliko sati. Potom ga secite na kocke, pa ih okrenuti naopako tako da karamelizovan šećer bude odzgo. Na kraju ga ukrastiti kokosovim brašnom ili drugačije po želji.