savršen spoj ukusa

Najukusnije italijansko JELO OD MESA: Recept za PILEĆU SALTIMBOKU koja mami mirisom i ukusom, a sprema se za pola sata

0

Saltimboka (Saltimbocca) je izvorno italijansko jelo i u prevodu znači "skok u usta."

Saltimboka
foto: Shutterstock / gkrphoto

Poznato je da je italijanska kuhinja jedna od najlepših na svetu. Od hrskave pice do ukusnih pasta sve je savršeno, pa ne čudi što se ova jela spremaju u gotovo svim delovima sveta.

 

Iskusni kuvari uspeli su da italijansku kuhinju prikažu toliko autentično i na našim trpezama, da je postalo moguće osetiti ukuse Italije i u srcu Beograda i drugih srpskih gradova.

 

Specijaliteti italijanske kuhinje se često nađu i na našim trpezama, a osim pica, pasti i salata postoji još jedno savršeno italijansko jelo koje se pravi od mesa, a veoma je popularno kod nas. U pitanju je Saltimboka, a mi vam donosimo recept koji će vas definitivno oduševiti.

 

 

Sastojci:

 

  • 300 g pilećeg belog mesa 
  • 100 g pršute
  • nekoliko listova sveže žalfije 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 60 g putera
  • 1 kašika brašna
  • začini po želji 
  • 200 g makarona 
  • 100 ml neutralne pavlake 
  • malo belog vina

 

Priprema:

 

Belo meso isecite na deblje šnicle, pa ga posolite sa obe strane, pobiberite i ostavite da se malo odmori dok ne upiju začini. Zatim preko mesa stavite listić, dva žaldije, pa preko pršutu. Izlupajte čekićem za meso lagano sa obe strane.

 

Stranu koja je bez pršute uvaljamo u brašno, višak brašna otresite sa šnicle. Šnicle odmah pržite, kao brašno ne bi ovlažilo i postalo gnjecavo.

 

Na teflonskom tiganju zagreje malo ulaj i puter, pa pržite šnicle, i to tako da prvo ispržite onu stanu koja je sa pršutom. Vatra ne treba da bude jaka kako vam ne bi izgorela pršuta, već tiha i pecite tako sa obe strane po 4,5 minuta, povremeno okrenite s jedne na drugu stanu.

 

Kad su šnicle lepo porumenele u tiganj sipajte malo belog vina i neutralnu pavlaku i dinstajte oko 10 minuta. 

 

U međuvremenu skuvajte testeninu i stavite na tanjir. Kad su šnicle gotove izvadite ih iz tiganja i poređajte pored makarona, a preostali sos koji je ostao u tiganju prelijte preko mesa i makarona. Prijatno. 

 

makonda-tracker