Kraljica Elizabeta je tada od domaćina izričito tražila da je čeka omiljena srpska hrana.
Kraljica Elizabeta II je jedna od najpoznatijih žena u istoriji.
Tako da je bila izuzetno velika stvar kada su ona i njen suprug princ Filip posetili davne 1972. godine Jugoslaviju.
To je bila prva njihova poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, pa su u nekim zapadnim medijima bili i kritikovani zbog toga.
No, nećemo se sada baviti političkom pričom koja je pratila njenu posetu - već gurmanskom.
Naime, kraljica je izričito tražila da tokom zajedničkog leta od Beograda do Brijuna, proba čuveni specijalitet sa leskovačkog roštilja - ćevapčiće.
Hajde da vidimo jedan od najslasnijih recepata za ćevape.
SASTOJCI
mleveno mešano meso - 500 grama
crni luk - 1 glavica
beli luk - 3 čena
biber - pola kafene kašike
soda bikarbona - na vrh noža
slatka crvena paprika - 1 kafena kašika
tucana ljuta paprika - 1 kafena kašika
mlaka voda - 2 kašike
PRIPREMA
Beli i crni luk sitno iseckati, pa dodati u meso. Zatim doodajte i sve začine sa dve kašike mlake vode i malo ulja. Izmašajte sve lepo, a onda pokrijte folijom i ostavite da odstoji barem sat vremena, a može i celu noć, zavisi koliko vremena imate.
Meso oblikujte u ćevape, a pržite u dubokom ulju da porumene sa obe strane.
Bonus video: