Medeno srce se pravi doslovno od bilo čega što imate u frižideru.
Jedan od omiljenih starih kolača, medeno srce, danas je pomalo zaboravljen, pa ga verovatno dugo niste ni pravili, međutim, kada se prisetite njegovog osvežavajućeg ukusa, poželećete da nađete najbolji recept.
Spada u posne, svakodnevne poslastice, a s obzirom na to da se lako pravi i ne trebaju vam mleko i jaja, verovatno ćete ga praviti i češće nego što mislite.
Sastojci:
- 2,5 čaše brašna
- 1 kašika kakaa
- 1 kesica praška za pecivo, 10g
- 1 kesica cimeta od 10g ili po želji
- 1,5 čaša gazirane vode / mleka
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 10 + 8 kašika pekmeza od kajsija
- 100 + 100g čokolade
- 30 – 50ml ulja
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, a u drugoj kiselu vodu, šećer i pekmez, pa mešajte sve dok se šećer i pekmez ne sjedine sa vodom.
Suve sastojke dodajte u drugu posudu i sve pomešajte, pa celoj smesi dodajte malo ulja.
Obložite pleh i pola smese sipajte, pa ostavite da se peče oko 10 minuta na 180 stepeni. Dok se peče, pomešajte osam kašika pekmeza i 100 grama rendane čokolade.
Izvadite iz rerne i premažite pekmezo, pa ostatke smese rasporedite po kolaču i vratite da se peče još oko pola sata. Kada bude pečen, prelijte ga čokoladom i sačekajte da se ohladi, pa poslužite.