nema kome se ne sviđa

Zvezda-pogača sa kremom osvaja svet: Kada sebi dozvoli da "zgreši", Ana Ivanović napravi svoj omiljeni kolač

0

Poznata teniserka ne jede često slatkiše, ali kad poželi da se prepusti uživanju napravi ovaj fantastični kolač 

foto: Instaram / anaivanovic
foto: Instaram / anaivanovic

Nekadašnja velika teniska zvezda Ana Ivanović i njen suprug Bastijan Švajnštajger vode računa o svojoj ishrani i to je jedan od razloga zbog kojih veoma retko konzumiraju slatkiše.

 

Iako se više ne bavi profesionalno sportom lepa Ana ima liniju na kojoj joj mnogi zavide. To postiže redovnim bavljenjem fizičkom aktivnošću, ali i pravilnim odabirom namirnica. 

 

Ipak, ponekad i ona voli da pojede nešto ukusno i slatko, a kada dođe, kako ga ona zove "dan za varanje" tada pravi svoju omiljenu zvezda pogaču.

 

 

 

Nedavno je na svom Instagram profilu obajvila da je upravo došao taj dan i da je za sebe i svoju porodicu napravila preukusnu pogaču, koja je ukusom osvojila sve. Ukoliko želite da napravite istu donosimo vam super recept.

 

Potrebno je:

 

  • 450 g brašna + 50 g
  • 180 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 2 belanca (za premaz)
  • 8 g suvog kvasca
  • 30 g maslaca
  • 70 g šečera
  • prstohvat soli
  • 200 g čokoladnog krema 

 

Čokoladna pogača sa kremom
Čokoladna pogača sa kremom foto: Youtube / @DaveHax

 

Priprema:


Pre nego što počnete sa pravljenjem izvadite maslac iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi. Zatim u toplo mleko dodajte kvasac,1 kašiku brašna i malo šečera i ostavite 15 min da naraste. Potom dodajte žumanca i ostale sastojke i zamesite glatko testo. Utoplite ga i ostavite da naraste oko 40 minuta. 

 

Crni krem rastopite tako da vam bude lako da ga razmažete.Na pobrašnjeni sto premesite testo, oblikujte krug i rastanjite, pa podelite na 4 dela. Prvi deo razvucite oklagijom na debeljini od 2-3 mm i testo stavite na papir za pečenje. Zatim sa dnom od pleha za pečenje kora ili tepsijom pritsnite tako da vam ostane pravilan krug.

 

 

Isecite ostatak koji viri, pa kremom premažite ceo krug. 

 

Zatim razvucite i ostala 3 dela testa i stavite odozgo drugo testo, opet označite krug i namažite kremom i postupak ponovite i sa preostala dva dela testa. 

 

Kada ste to uradili na sredinu pritisnite lagano sa jednom čašom da se ocrta krug do kojeg treba da zasečete trouglove.Testo zajedno sa papirom za pečenje prebacite na dno pleha. Sada već možete i da uključite rernu da se ugreje na 180 stepeni. 

 

Čokoladna zvezda pogača
Čokoladna zvezda pogača foto: Youtube / DaveHax

 

Uzmite nož i njime isecite testo na četvrtine, ali ne skoroz već do onog dela koji ste ocrtali čašom. Zatim četvrtine presecite još na pola, i onda svaka osmina još na dva dela, tako da dobijete 16 trouglova.

 

Rukama istovremeno uzmite po dva trougla i okrenite ih na suprotnu stranu dva kruga, zatim gornje špiceve spojite. Svaki trougao treba gornjim delom da bude spojen sa onim pored sebe. Dobićete lepu ružu.


Sada je veći deo posla gotov. Ostalo je da premažete pogaču sa umućenim belancima i da ostavite da naraste nekih 15 minuta, a onda stavite u zagrejanu rernu da se peče. Potrebno je oko pola sata, ali možda i manje u zavisnosti od rerne. 

 

Na kraju, kad izvadite iz rerne i malo se prohladi pospite prah šećerom i poslužite. 

 

 

 

makonda-tracker