Kora ovog bogatog čokoladnog kolača se ne peče, a priprema je vrlo jednostavna
Bogat domaći dezert od čajnih keksića i crne čokolade savršena je poslastica, a kada tome dodate da ne morate da uključujete rernu – bolje ne može!
Posebno je izražen ukus orašastih plodova, idealno lešnika, oraha ili badema, a u pitanju je vrlo kremast kolač kome slobodno možete smanjiti količinu šećera.
Sastojci
Za koru:
- 800 grama keksa
- 100 grama seckanih orašastih plodova po ukusu
Za čokoladni sirup:
- 200 grama šećera
- 60 grama kakao praha
- 240 mililitara vode
- 150 grama putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni ganaš:
- 120 mililitara slatke pavlake
- 120 grama crne čokolade
Priprema
Izlomite keks na manje komade, pa ga pomešajte s orašastim polodovima.
Potom u tiganju pomešajte šećer i kakao, pa dodajte vodu, uz neprestano mešanje na srednjoj vatri, dok se ne sjedini. Ostavite da vri oko 7 minuta, uz mešanje, pa sklonite s ringle i dodajte ekstrakt vanile. Ostavite da se prohladi oko 10 minuta, pa prelijte preko keksa i orašastih plodova i sve dobro promešajte silikonskom špatulom.
Prebacite ovu smesu u kalup, prethodno obložen pek-papirom, pa dobro pritisnite da se utisne. Pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru sat vremena.
Zatim zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa njom prelijte čokoladu, prehodno izloimljenu na parčiće. Ostavite da odstoji jedan minut, pa time prelijte čitav kolač.
Ova poslastica trebalo bi da odstoji u frižideru tokom noći da se lepo stegne, a može se dekorisati voćem, mlevenim keksom ili orasima, rendanom belom čokoladom....