rapsodija ukusa

Nakon Drugog svetskog rata dobio je pun ukus i teksturu: Recept za najlepši mramorni KUGLOF — slatkiš nemačkih vojnika

0

Kada prvi put budete napravili, on će vam postati omiljeni kolač uz popodnevnu kaficu.

foto: ltummy, Shutterstock
foto: ltummy, Shutterstock

Jedan od najstarijih modeliranih kolača je svakako ukusni Kuglof koji je nakon Drugog svetskog rata stigao i na naše podneblje, od nemačke vojske, te domačice iz Vojvodine već decenijama prave ovaj slatkiš po originalnom receptu.

 

Najraniji poznati Kuglof recept, u knjizi Marka Rupolta iz 1581. godine opisuje Hat tortu sa prepoznatljivim oblikom i ukrasnim preporukama, što ukazuje na sličnost ili namerno imitira oblik srednjovekovnog šešira.

 

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji. U Gornjoj Austriji poznat je kao Vacker ili Vacka. Zove se babovka na češkom i slovačkom, a babka na poljskom. U Sloveniji je standardna reč šarkelj.

 

Mi vam u nastavku donosimo recept koji će vas oduševiti.

 

Sastojci:

 

4 jaja
150 grama putera
200 grama prah šećera
190g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
kašičica kalijumove soli
200 ml mleka
80 ml ulja
150 g čokolade - mlečne

 

Kuglof
foto: ltummy, Shutterstock


Priprema:

Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati kašičicu. U žumanca dodati prah šećer i izmutiti. Zatim dodati puter sobne temperature i umutiti u homogenu smesu. Dodati ulje i mleko uz postepeno dodavanje brašna sa praškom za pecivo. Zatim dodati belanca i ručno izmešati. Smesu podeliti u dva dela. U jedan deo dodati istopljenu čokoladu, a drugi ostaviti kakav jeste. U kalup obložen pek papirom naizmenično stavljati jednu pa drugu smesu. Peći 40 minuta na 180 stepeni. Možete ga služiti uz domaću kafu i posipom od cimeta za pun ukus.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker