Neka 1, januar bude obeležen bogatom gozbom i predivnim poslasticama.
Tokom praznika svaka domaćica želi da bogatom trpezom obraduje svoje najmilije, a pored uobičajenih poslastica i gozbe, nakon porodičnog ručka 1. januara bilo bi idealno poslužiti ukusni mramorni kuglof sa čokoladom.
Uz popodnevnu kafu i čaj biće pravo uživanje za nepca, a originalni recept stiže nam pravo iz Nemačke, s obzirom na to da je ovaj kolač jedan od najstarijih na svetu.
Recept:
200 grama putera
150 ml mleka
5 jaja
300 grama šećera
kašika vanilinog šećera
prašak za pecivo
4 kašićica soli
50 ml mleka
50 g kakaoa za čokoladno testo
100 grama čokolade
Priprema:
Spremite kalup i premažite ga puterom, rernu zagrejte na 180 stepeni. Rastopiti puter i pomešajte sa mleko, a potom umutite jaja i šećer. Dodajte brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i so. Sipajte smesi puter i mleko, dobro promeštajte, pa sipajte drugi deo testa u posudu. Dodajte rastopljenu čokoladu, kakao i mleko. Promešajte. Napunite kalup testom i pecite 40 minuta na 180 stepeni.
Ukoliko želite da se vidi čokoladni preliv, možete u kalup na kraju posuti čokoladom ili kakaom.