rapsodija ukusa

Američke KROFNE prelivene čokoladom ― poslastica su broj 1 u svetu: Neodoljivi ukus će vas razoružati (RECEPT)

0

Kada bih prvi put budete napravili svojim mališanima, one će postati neizostavni slatkiš u vašem domu.

foto: Nadya Spetnitskaya / Alamy, Profimedia
foto: Nadya Spetnitskaya / Alamy, Profimedia

Ukusne krofne godinama su jedan od omiljenih poslastica širom sveta, ali se na svakom podeblju konzumiraju sa drugačijim nadevima, a tu si nekoliko trikova pomoću kojih one krofne dobijaju onu sočnu, vazdušatu nit.

 

Iako ste, verujemo, barem jednom u svom domu pripremali ovaj slatkiš, mi vam donosimo pravi - američki recept za krofne prelivene čokoladom 

 

Sastojci: 

 

500 grama brašna

250 ml mlakog mleka

suvi kvasac

kašika smeđeg šećera

jaje

so

ulje

 

Preliv:

 

200 grama čokolade

šarene perlice, kornfleks ili čokoladne mrvice

 

Priprema:

 

U polovinu mleka stavite suvi kvasac, šećer, kašiku brašna. Ostavite da kvasac nadođe, pa potom dodajte ostale sastojke. Brašno dodajte malo po malo, Ostavite testo da naraste, premesite ga, pa razvucite oklagijom. Pripremite modle za krofne i ubacite testo u njih. Kada ih izvadite iz modli, pržite ih na vrelom ulju, desetak minuta, a potom ih ostavite na salveti da se ocede. Za to vreme rastopite čokoladu na pari i prelijte preko krofni. Dok je čokolada topla pospite mrvicama, šarenim perlicama ili kornfleksom, kako biste dekorisali.

 

Krofne prelivene čokoladom
foto: Nadya Spetnitskaya / Alamy, Profimedia

Podjednako su ukusne i vruće i kada se ohlade, a ukoliko želite da ostanu mekane, sočne i punog ukusa - tokom noći ih prekrijte kuhinjskom krpom ili ih odložite u plastične kutije, koje se hermetički zatvaraju. Krofne možete služiti uz tople napitke.

 

 

makonda-tracker