ukus domaće kuhinje

Praznična trpeza bez vojvođanskih PIHTIJA se ne može zamisliti: Ovaj tradicionalni recept se prenosi s kolena na koleno

0

Stariji ih obožavaju,a dopašće se i mlađima!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Tokom praznika, naročito za Božić, nijedna domaćinska kuća u Vojvodini ne može se zamisliti bez hladnog predjela, specifičnog ukusa - čuvenih pihtija koje se služe uz domaći pinđur, ajvar ili domaće sireve.

 

Iako na prvi pogled deluju veoma zahtevno za pripremu, to nije istina, osim dobre volje i nekoliko sastojaka, biće vam potrebno i vreme, jer se meso za pihtije kuva čak 5 sati.

 

Sastojci:

 

4 svinjske nožice

4 juneće nogice

lovorov list

2 glavice belog luka

crni bibera

so

koren peršuna

 

Priprema: 

 

Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, opati, staviti u lonac, dodati vodu i ostaviti da se kuvaju na tihoj vatri. Pustite da dva puta provri i baciti penu.

Dodati biber, so, lovorov list, beli luk, peršun. Nastaviti sa kuvanjem još 5 sati

 Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.

 

Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Možete pihtije posuti alevom paprikom i ukrasiti svežim listićima.

 

Pihtije, Pitije
foto: Profimedia

 

makonda-tracker