Stariji ih obožavaju,a dopašće se i mlađima!
Tokom praznika, naročito za Božić, nijedna domaćinska kuća u Vojvodini ne može se zamisliti bez hladnog predjela, specifičnog ukusa - čuvenih pihtija koje se služe uz domaći pinđur, ajvar ili domaće sireve.
Iako na prvi pogled deluju veoma zahtevno za pripremu, to nije istina, osim dobre volje i nekoliko sastojaka, biće vam potrebno i vreme, jer se meso za pihtije kuva čak 5 sati.
Sastojci:
4 svinjske nožice
4 juneće nogice
lovorov list
2 glavice belog luka
crni bibera
so
koren peršuna
Priprema:
Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, opati, staviti u lonac, dodati vodu i ostaviti da se kuvaju na tihoj vatri. Pustite da dva puta provri i baciti penu.
Dodati biber, so, lovorov list, beli luk, peršun. Nastaviti sa kuvanjem još 5 sati
Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.
Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Možete pihtije posuti alevom paprikom i ukrasiti svežim listićima.