Kiflice mogu biti slane i slatke, sve zavisi od vaših preferencija, odnosno toga šta najviše volite. Od testa u obliku kruga vi birate da li ćete napraviti male ili veće zalogaje koji će vas svojim ukusom očarati.
Kiflice koje budete napravili možete filovati pekmezom po želji koji spada u zimnicu, tj. tradicionalnu voćnu poslasticu koja se od džema razlikuje zbog dužeg kuvanja i svoje gustine, što utiče na trajnost ove namirnice.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 3 jajeta
- 300 ml ulja
- 1 kg brašna
- 1 malu kašičicu soli
- 2 kašike šećera
- 1 margarin
- 50 g svežeg kvasca
- pekmez po želji
Priprema:
Prvo je potrebno da zagrejete mleko. Kada se ono blago zagreje u njega dodati prstohvat soli, prstohvat šećera i kvasac, a zatim sve to dobro promešati i ostaviti da nadođe.
Dok čekate da smesa nadođe, vreme je da pomešate sledeće sastojke - ulje, jaja i ostatak šećera i soli, a onda dodajte nadošlu smesu.
Nakon toga u smesu postepeno dodajite brašno i zamesite sve. Kada sjedinite sastojke, ostavite testo na toplom mestu da nadođe oko 30 minuta.
Kada testo nadođe potrebno ga je podeliti na tri dela, a zatim sve delove razvući oklagijom, ali da dobijete okrugao oblik, debljine 2 mm. Nožem isecite na 12 delova ili na više ukoliko želite manje kiflice.
Zatim istopite 50 g margarina, i premažite unutrašnjost kiflica, a nakon toga ih nafilujte omiljenim pekmezom, pa ih onda urolajte.
Složite ih u pleh koji ste premazali margarinom i ostavite na toplom mestu tridesetak minuta.
Posle toga kiflice premažite umućenim jajetom i zatim pecite u rerni na 200 stepeni oko 18 minuta.